Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Camping στην Παλαιά Χώρα;

Έχουμε αναφέρει προφορικά σε συζητήσεις  και σε εκδηλώσεις, αλλά  και γραπτά από αυτήν εδώ τη σελίδα ότι η Παλαιά Χώρα δεν είναι μόνο οι εκκλησιές. Ο μεσαιωνικός λόφος είναι γεμάτος από τα ίχνη και τα απομεινάρια της καθημερινής ζωής  των προγόνων μας που για δέκα αιώνες η ανάγκη της επιβίωσης τους οδήγησε να κατοικήσουν εκεί.

Σήμερα περπατώντας στα μονοπάτια του λόφου συναντάμε τείχη από το κάστρο, τους πύργους, το υδραγωγείο, τα κελιά  της Αγίας Κυριακής, τα σπίτια. 

Το εικονιζόμενο κτίσμα σύμφωνα με την εντοιχισμένη επιγραφή πάνω από τη θύρα ανήκε στην οικογένεια  Λογιωτατίδη, όπως μας επιβεβαίωσε και ο αρχιτέκτονας κ. Ιωάννης Δέδες.

Ένα κτίσμα, που όπως και τα υπόλοιπα έχουν δεχθεί  τη φθορά  του χρόνου, έχει πέσει ένα μέρος της οροφής του και τα παράθυρα και η πόρτα εισόδου είναι σε κακή κατάσταση. Το ανοιχτό κτίριο επιτρέπει σε όλους να το δρασκελίσουν και να βρεθούν στην οροφή του μητροπολιτικού ναού της Επισκοπής, να χαζέψουν τη μοναδική θέα, να ακουμπήσουν στον τρούλο του ναού και να βγάλουν φωτογραφίες.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει  η κ. Σοφία Γκαρή, μέσα από τη σελίδα  της στο Face book και η οποία έμπρακτα εδώ και χρόνια καθημερινά δείχνει την αγάπη της για την Παλαιά Χώρα, συνάντησε δύο επισκέπτριες να έχουν "κατασκηνώσει" σε αυτήν την οροφή.

Να  υποθέσουμε ότι οι δύο κοπέλες  δεν γνώριζαν την ιστορικότητα και την ιερότητα του χώρου και γι' αυτό στάθμευσαν εκεί. Αν όμως είχαν δει σχετικές πινακίδες και ενημερωτικό υλικό ή αν  είχαν δει  ή πληροφορηθεί  τα ελάχιστα από κάποιον φύλακα, σίγουρα η συμπεριφορά  δεν θα ήταν η ίδια.

Το καλύτερο λοιπόν που έχουμε να κάνουμε όλοι είναι να αναλάβουμε  τις ευθύνες μας και να προστατεύσουμε το χώρο αυτό που είναι ο μεγάλος βυζαντινός θησαυρός μας.
Αν εμείς κάποια στιγμή καταλάβουμε τη μοναδικότητα  του και τη μεγάλη του αξία τότε  θα τον σεβαστούν και οι επισκέπτες μας!
Φωτογραφίες από την κ. Σοφία Γκαρή.