Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Ταξιαρχών στις Σφυρίχτρες από την Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας.

Ηλιόλουστη η χθεσινή ημέρα και αρκετά κατάλληλη για την ανάβαση που επιχείρησε η Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας (Ο.Π.Π.Κ.Α.) στην περιοχή των Ταξιαρχών στη θέση Σφυρίχτρες του Όρους της Αίγινας.
Το βυζαντινό ξωκλήσι των Ταξιαρχών απομεινάρι του μοναστηριού του Αγίου Νικολάου στο ίδιο σημείο ορθώνεται σήμερα σε μια περιοχή με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον για  την Αίγινα, όπου οι ανασκαφές έχουν εντοπίσει κεραμικά και ευρήματα από την ελληνιστική και ακόμα την αρχαϊκή εποχή. Άμεσα συνδεδεμένος με το βωμό του Ελλανίου Διός, ο χώρος αυτός χρησίμευε  για την παραμονή και  αναψυχή  των επισκεπτών - προσκυνητών του Ελλανίου Διός.
Κοντά  στην εκκλησία σήμερα και δύο μεγάλες "σουβάλες" που αυτή την εποχή έχουν λιγοστό νερό λόγω της ανομβρίας.
Η εκκλησία σταυορειδούς εγγεγραμμένου ρυθμού είναι σε πολύ καλή κατάσταση μετά  τις  τελευταίες εργασίες αποκατάστασης  το 1998 και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τις αγιογραφίες στο εσωτερικό της, στον τρούλο, στο ιερό βήμα και στη βορειοανατολική πλευρά  του κτίσματος.