Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

"Μακάρι σαν τον Αύγουστο να ’ταν οι μήνες όλοι"

 

Πίνακας του Λ. Γεραλή

   Οι παροιμίες έχουν στολίσει τον Αύγουστο με πολλά και καλά λόγια, ευχές, προσδοκίες και όνειρα. Αναμφισβήτητα ο αγαπημένος μήνας  των Ελλήνων με ξεχωριστή θέση στην καρδιά  τους αλλά και στο εορτολόγιο μια  που κυριαρχεί σε αυτόν η μεγάλη γιορτή της Κοιμήσεως της Παναγιάς μας. Μαζί και πολλά  πανηγύρια στην ύπαιθρο και κυρίως στα νησιά έρχονται να αναβιώσουν την παράδοση και τα έθιμα κάθε τόπου. 

Ο αγαπημένος μήνας Αύγουστος έχει κι αυτός τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα του αλλά κυρίως τις παροιμίες του. Ο Αύγουστος, ο μήνας της Παναγιάς, της Ευαγγελίστριας των Ελλήνων. Ο Αύγουστος, το Πάσχα του καλοκαιριού, της αφθονίας των καρπών, των προλήψεων και των παροιμιών.
  
  Ας  θυμηθούμε όμως τα όσα αναφέρει η αείμνηστη Λίνα Μπόγρη - Πετρίτου σχετικά με το μήνα Αύγουστο στο βιβλίο της "Τα λέμε και στην Αίγινα"
                                     
Ο όγδοος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου, που στο ρωμαϊκό ημερολόγιο λεγόταν Sextilis (λατιν. sextus=έκτος), ήταν τότε ο έκτος μήνας. Αργότερα πρόσθεσαν στην αρχή του χρόνου τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και έγινε ο όγδοος μήνας που του έδωσαν το όνομα Αύγουστος (λατιν. Augustus=Σεβαστός), τιμώντας τον αυτοκράτορά τους Οκταβιανό Αύγουστο. Με τη σειρά του εκείνος πρόσθεσε αυθαίρετα μία ημέρα ακόμα, που την πήρε από το Φεβρουάριο, και τις έκανε 31, για να μη υστερεί από τον Ιούλιο, (που είχε ήδη 31) και ήταν αφιερωμένος   στον Ιούλιο Καίσαρα!
-Περί της υγείας σου τον Αύγουστον ερώτα, αναφέρει η παροιμιώδης έκφραση, γιατί κρύβει κινδύνους για την υγεία. Οι υψηλές θερμοκρασίες, τα πολλά έντομα, η μεγάλη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων ιδιαίτερα τις ημέρες της νηστείας του 15αύγουστου, οι στομαχικές διαταραχές και πιο παλιά οι ελώδεις πυρετοί.
Είναι ο μήνας που αρχίζει με τη νηστεία της Παναγιάς και τελειώνει με τη νηστεία του Άι Γιάννη του Αποκεφαλιστή (στις 29) ή του Νηστικού, που θεράπευε τη θέρμη.
Οι πρώτες έξι ημέρες του Αυγούστου, τα μερομήνια, όπως τα λέει ο λαός μας, προσφέρονται για τις καιρικές προγνώσεις. Παλιοί ναυτικοί, αγρότες και βοσκοί, γίνονται οι μετεωρολόγοι της υπαίθρου για όλο το χρόνο, αφού η κάθε μέρα αντιστοιχεί σε δύο μήνες του χρόνου.
Τις πρώτες έξι ημέρες, ο λαός μας τις ονομάζει δρίμες και δεν αφήνουν τα παιδιά, κυρίως, να κολυμπούν στη θάλασσα (πικρή ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων, που δεν μπορούσαμε βέβαια να καταλάβουμε, πως η όλη ιστορία είχε σχέση με τα  δυνατά μελτέμια, τα μπουρίνια). Επίσης, τις ημέρες αυτές δεν έπλεναν ρούχα, δεν έκοβαν ξύλα. Κι όλα  αυτά γιατί πίστευαν πως τότε «επενεργούν ανεξιχνίαστες δυνάμεις».

 Γι’ αυτό και λένε:
-Τ’ Αυγούστου οι δρίμες στα πανιά (σκώρος), και του Μαρτιού στα ξύλα (σαράκι).
Στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα, η νηστεία για την Κοίμηση της Παναγιάς, κάνει ένα μικρό διάλειμμα,  επιτρέπεται… προς βρώσιν  το ψάρι, και ο λαός συμβουλεύει:
-Της Αγιά Σωτήρας σωτήρευε τα ρούχα σου, για να ’χεις το χειμώνα. (και πάλι για τις δρίμες ο φόβος!)
Και η λαϊκή σοφία έκλεισε όλο τον Αύγουστο μέσα σε παροιμίες με συμβουλές για καλλιέργειες, καιρικές προγνώσεις, ευχές:
-Τον Αύγουστο τον χαίρεται, οπόχει να τρυγήσει.
-Ο Αύγουστος πουλά κρασί κι ο Μάης πουλάει στάρι.
-Αύγουστος άβρεχος, μούστος άμετρος.
-Θεός να φυλάει τα λιόδεντρα  απ’ το νερό τ’ Αυγούστου.
-Όποιος φυλάει τον Αύγουστο, το Μάη θερίζει μόνος.
-Καλός ο ήλιος του Μαγιού, τ’ Αυγούστου το φεγγάρι, (έχει το πιο λαμπερό και ολόγιομο φεγγάρι).
-Τ’ Αυγούστου και του Γεναριού τα δυο λαμπρά φεγγάρια.
-Από Μαρτιού πουκάμισο κι απ’ Αύγουστο σεντόνα.
-Ούτε Αύγουστος χειμώνας, ούτε Μάρτης καλοκαίρι.
-Του Αυγούστου τα βοριάσματα, χειμώνα αναθυμούνται.
-Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα.
-Ήρθε ο Αύγουστος; Παρ’ την κάπα σου.
-Δεκαπέντησε ο Αύγουστος; Πυρώσου και μη ντρέπεσαι.
-Επλάκωσε ο Αύγουστος, η άκρια του χειμώνα.
-Το Μάη με πουκάμισο, τον Αύγουστο με κάπα.
-Κάθε πράμα στον καιρό του, κι ο κολιός τον Αύγουστο.
-Αλωνάρης τ’ αλωνίζει κι Αύγουστος τα ξεχωρίζει. (εννοεί τα σιτηρά)
-Να ’σαι καλά τον Αύγουστο που ’ναι παχιές οι μύγες.
-Αυγουστοοικοδέσποινα, καλαντογυρεύτρα, (όταν η νοικοκυρά είναι σπάταλη τον Αύγουστο, που είναι όλα άφθονα, τα Χριστούγεννα ζητιανεύει).
-Ζήσε, μαύρε μου, να φας τριφύλλι, και τον Αύγουστο σταφύλι. (έλεγαν οι αγωνιστές του 21 στ’ άλογό τους για να κάνει κουράγιο ως να τελειώσει ο πόλεμος!)
-Μακάρι σαν τον Αύγουστο να ’ταν οι μήνες όλοι.
-Τον Αύγουστο δεν λιάζονται, ούτε περαματούνε,
γιατί συκομαζώνουνε και σταφυλοπατούνε.
-Όταν αρχίσει ο Αύγουστος να βαρυχειμωνιάζει,
ο γεωργός τ’ αλέτρι του αμέσως να ταιριάζει.
-Αύγουστε τραπεζοφόρε, να ’σουν τρεις φορές το χρόνο.
Και η δική μας έμμετρη αιγινήτικη  παροιμία-ευχή για να πουληθούν σε καλή τιμή τα σύκα και τα σταφύλια:
-Καλέ μου, μήνα Αύγουστε, πόσοι σε καρτερούνε!
Άλλοι να ξεχρεώσουνε, κι άλλοι να παντρευτούνε! (για να πωληθούν σύκα και σταφύλια) 

To 18ο Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας είναι εδώ.



Δεκαοκτώ χρονιές μετρά το Φεστιβάλ Μουσικής  στην Αίγινα με  την εμπνευσμένη διεύθυνση της διακεκριμένης πιανίστριας Ντόρας Μπακοπούλου.

Δεκαοκτώ καλοκαίρια γεμάτα μουσική κάτω από τον έναστρο ουρανό στην παραλία  της Αύρας, στο θέατρο Ι. Μολφέσης στην Παχεία Ράχη στο προαύλιο της Εκκλησίας  του Σωτήρος Χριστού στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο.

Φέτος οι παραστάσεις ξεκίνησαν νωρίτερα στις 27 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 24 Αυγούστου. Ανοίγοντας την δεύτερη αφίσα μπορείτε να δείτε αναλυτικά  το πρόγραμμα.

 

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Επιστρέφει η "Ελένη" στο Σαρωνικό;


 Ακούγεται πολύ έντονα τον τελευταίο καιρό η επιστροφή του ανοικτού φέρυ "ΕΛΕΝΗ" στη γραμμή Πειραιάς - Αίγινα από την 1η Νοεμβρίου. 

Το πλοίο είναι δρομολογημένο στη γραμμή Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας και ανήκει στην εταιρεία KERKYRA SEAWAYS, και πρόκειται για ένα πλοίο που τον τελευταίο καιρό έχει αναβαθμιστεί και είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Άλλωστε είναι γνώριμο στους επιβάτες της γραμμής της Αίγινας καθώς το καλοκαίρι του 2021 είχε ναυλωθεί από την εταιρεία ANES   και είχε αντικαταστήσει το πλοίο "Άγιος Νεκτάριος", αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις για τη μεγάλη χωρητικότητα του γκαράζ, την καθαριότητα και την ευγένεια  του πληρώματος  του.

Η επικείμενη δρομολόγηση του ακόμα και τους χειμερινούς μήνες αποδεικνύει ότι η γραμμή χρειάζεται περισσότερα πλοία, ανάγκη η οποία φάνηκε το φετινό καλοκαίρι, άσχετα από τον τύπο τους, ώστε οι επιβάτες να έχουν τη δυνατότητα της επιλογής και της απρόσκοπτης μετακίνησης  τους.



"Χωρίς φίλτρο" ο Βαγγέλης Πιτσιλός στο 14ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας.


Η δεύτερη παράσταση του 14ου Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας έρχεται αύριο Τετάρτη 31  Ιουλίου στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Ο κ. Βαγγέλης Πιτσιλός παρουσιάζει  το έργο "ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ" που βασίζεται σε δική του ιδέα και κείμενο Κατερίνας Μαυρίκη.

Η παράσταση παρουσιάστηκε στο περσινό Φεστιβάλ για 2 βραδιές (2 και 3 Αυγούστου) και επαναλαμβάνεται φέτος μετά από αίτημα πολλών θεατών που δεν την είδαν  και άλλων που θέλουν να την ξαναδούν.

Ας υποθέσουμε , πως έχετε την επιλογή να απαντήσετε με ειλικρινή ειλικρίνεια στην ενοχλητικότερη και συνάμα ομορφότερη ερώτηση : «είσαι καλά»; 

Και ενώ, η αλήθεια της απάντησής σας δεν ταιριάζει με την αλήθεια των πολλών, εντούτοις γίνεται σεβαστή, χωρίς επίκριση.

Ας υποθέσουμε ακόμα,  πως βρίσκετε τη δύναμη να επιλέξετε με σιγουριά, δίχως καμία αμφιβολία ανάμεσα στις δύο αιώνια ανώδυνες έως βαθιά οδυνηρές αποφάσεις: «να φύγω ή να μείνω»; 

 

Πόσα ερωτήματα ,αλήθεια, μένουν αναπάντητα στη καθημερινότητα μας; 

Πόσες φορές δε λέμε ό,τι λέμε, μόνο και μόνο για να ειπωθεί; 

 

Έξι άνθρωποι, ανοίγουν ένα παράθυρο στις σκέψεις τους. Παίρνουν απόφαση να μιλήσουν ανοιχτά, αφήνοντας ένα περιθώριο διαφυγής στον εαυτό τους. Εξετάζουν τις επιλογές τους, δοκιμάζουν το «εγώ» και το «εσείς» και υπολογίζουν στη δύναμη, που όλοι έχουμε μέσα μας.

 

Ένα ποτήρι νερό παρακαλώ, κάποιος!

Εντάξει θα τα καταφέρω και μόνος μου. 

Όσην ώρα τρέχω, μπορείς να μου κρατάς το χέρι. 

Άφησε με μόνο μου τώρα.. θα έρθεις ; 

 

Ερμηνεία: Βαγγέλης Πιτσιλός 

Συντελεστές:  Ιδέα-Σύλληψη: Βαγγέλης Πιτσιλός    Κείμενα: Κατερίνα Μαυρίκη, Βαγγέλης Πιτσιλός   Φωτογραφία-video art: Μυρτώ Αποστολίδου, Σχεδιασμός φωτισμού: Βασιλική Ταντάουι

Τιμή εισιτηρίου: 10 Ευρώ.





 

Η εορτή των Αιγινητών Αγίων στο Λιβάδι της Αίγινας.

  


  Άλλο ένα καλοκαιρινό πανηγύρι για την Αίγινα, είναι αυτό της Συνάξεως όλων των Αιγινητών Αγίων που τελείται την  30η Ιουλίου  ημέρα  μνήμης των ένδεκα Αιγινητών Αγίων στο Λιβάδι, στο ναό που φέρει το όνομα τους.   Δυστυχώς η συνήθεια  έχει επιβληθεί και πολύς κόσμος αποκαλεί το ναό αυτό ως "Άγιο Θωμά". Είναι λάθος. Στη μνήμη του Αγίου Θωμά έχει κτιστεί το παρακείμενο μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται στο προαύλιο του σημερινού ναού.
    

  
 Ο ναός εορτάζει λοιπόν την 30η Ιουλίου την σύναξη των Αιγινητών Αγίων, δηλαδή των Αγίων που πέρασαν, έζησαν ή τελείωσαν τη ζωή τους στην Αίγινα. Των Αγίων Κρίσπου του αποστόλου της Αίγινας, Αγίου Λεοντίου από την περιοχή της Κυψέλης, των αδελφών ιεραποστόλων από την Παχειά Ράχη Ιούλιου και Ιουλιανού, της Οσίας  Αθανασίας, Θεοδώρας, Θεοπίστης, του Οσίου Λουκά του εν Στειρίω, του Αγίου Διονυσίου του εκ Ζανύνθου, του Αγίου  Νεκταρίου και του μαθητή του Σάββα του Καλύμνιου.

  Ωστόσο στη χορεία των Αγίων έχει  συμπεριληφθεί  τα τελευταία χρόνια και ο Άγιος Αμφιλόχιος Μακρής, μετά  την αγιοκατάταξη του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο γέροντας Αμφιλόχιος της Πάτμου είναι ο ιδρυτής  της Ιεράς Μονής  του Αγίου Μηνά  στην Αίγινα.

   Για τη ζωή και το έργο των Αγίων αυτών μορφών έχει κυκλοφορήσει εδώ και χρόνια και διατίθεται στα βιβλιοπωλεία  της Αίγινας  το βιβλίο "Αγιοβάδιστα νησιά" με κείμενα των Γ. Μπήτρου - Χρ. Γελαδάκη. Αποσπάσματα από  το βιβλίο  μπορεί κάποιος να αναγνώσει  στο ηλεκτρονικό site  της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας.

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Με τον Νίκο Μπακουνάκη ξεκινούν οι "Τετάρτες" της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης.


 Με τον Νίκο Μπακουνάκη και το βιβλίο του Γκούτλαντ εγκαινιάζονται οι φετινές «Τετάρτες» της Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης στην Αίγινα.

Με τον Νίκο Μπακουνάκη, και το τελευταίο βιβλίο του  Γκούτλαντ: Ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού(Αθήνα, Πόλις, 2024), ξεκινάει μεθαύριο, Τετάρτη 31 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, ο κύκλος εκδηλώσεων της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας «Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο: τέσσερεις καλοκαιρινές βραδυές για το βιβλίο και την Αίγινα», που διοργανώνεται φέτος για τέταρτη χρονιά. Στον ατμοσφαιρικό κήπο του «Εϋναρδείου», του σημαντικού καποδιστριακού μνημείου της Αίγινας, που μετά την χρονίζουσα επισκευή του θα γίνει η έδρα της Βιβλιοθήκης, ο βραβευμένος συγγραφέας, δημοσιογράφος και πανεπιστημιακός θα παρουσιάσει ο ίδιος το τελευταίο βιβλίο του.Βασισμένο κυρίως –μεταξύ άλλων πολλών– στα μοναδικά αρχεία της «Αχαΐα Κλάους»,το βιβλίο ζωντανεύει την ιστορία της διάσημης και ιδιότυπης αυτής οινοποιίας, καθώς και την κοινωνική και οικονομική ιστορία της κοσμοπολίτικης Πάτρας –αλλά και της Ελλάδας– από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ου, με μια, ομολογουμένως, συναρπαστική αφήγηση. Εγκαινιάζει έτσι,πολύ ταιριαστά, τις βιβλιόφιλες «Τετάρτες», που επικεντρώνονται, φέτος, στην μελέτη και την δημοσιοποίηση των αρχείων–στην ανίχνευση του παρελθόντος, όπως ζωντανεύει μέσα από τα βιβλία.

Η αναδίφηση σκονισμένων και συχνά παραμελημένων αρχείων αποδίδει πολύτιμους θησαυρούς: συναρπαστικές αφηγήσεις, απρόσμενες εικόνες, γοητευτικές προσωπικότητες, ξεχασμένες συνήθειες, αλλά και τόσα άλλα, που αποδεικνύουν ότι το παρελθόν μάς αφορά πολύ περισσότερο απ᾽ ό,τι ίσως θα περιμέναμε. Παράλληλα, στην εποχή της εύκολης διασποράς ψευδών ειδήσεων στα ψηφιακά μέσα, αλλά και των πλαστών τεκμηρίων που παράγει με τρομακτική ευκολία η σύγχρονη τεχνολογία, η επιστροφή στην ακριβή τεκμηρίωση μέσα από την συστηματική έρευνα των αρχείων αποκτά νέα σημασία, απαντώντας σε μια καινούργια ανάγκη της κοινωνίας μας για αυθεντικότητα. 

Ο Νίκος Μπακουνάκης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1956. Είναι απόφοιτος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών, élève diplômé της École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) του Παρισιού, Διδάκτωρ Ιστορίας και Πολιτισμών της EHESSκαι Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 1997 δημιούργησε το ένθετο «Βιβλία» στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής, το πρώτο ένθετο για βιβλία στον ελληνικό Τύπο, το οποίο διηύθυνε έως και το 2018. Συνεργάζεται με τη Lifo, όπου αρθρογραφεί και παρουσιάζει το podcast «Βιβλία και Συγγραφείς». Είναι Αξιωματούχος του Τάγματος Ακαδημαϊκών Φοινίκων της Γαλλικής Δημοκρατίας. Για το συγγραφικό έργο του έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο (2016) και δύο φορές με Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (2008 και 2016). Παλιός φίλος και κάτοικος της Αίγινας και συνεργάτης πολύτιμος της Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης, συγγράφει πλέον μεγάλο μέρος των βιβλίων του στο νησί.

                               

Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας ιδρύθηκε με την παρούσα μορφή της το 1948.Αποτελεί ανασύσταση της πρώτης δημόσιας βιβλιοθήκης της χώρας, την οποία είχε ιδρύσει ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Αίγινα και η οποία μετεξελίχθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, από την επανίδρυσή της ονομάστηκε Καποδιστριακή. Οι συλλογές της ανέρχονται σε περίπου 60.000 τόμους ευρύτατης θεματολογίας, στους οποίους περιλαμβάνεται και μικρή συλλογή σπανίων βιβλίων με έμφαση στην Καποδιστριακή περίοδο, όταν η Αίγινα διετέλεσε πρώτη πρωτεύουσα του νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Φυλάσσει επίσης το αρχείο του Γερμανού αρχαιολόγου και ανασκαφέα της αρχαίας ακρόπολης της Αίγινας, Γαβριήλ Βέλτερ, καθώς και ένα πολύτιμο αρχείο τοπικού τύπου της Αίγινας. Επίσης, σε συνεργασία με την πολιτιστική εταιρεία «Η Αιγιναία» καταρτίζει το Ψηφιακό Φωτογραφικό Αρχείο Αίγινας. Παράλληλα η Βιβλιοθήκη διοργανώνει και φιλοξενεί δράσεις για το βιβλίο και την ανάγνωση, την τοπική ιστορία, την παιδεία και τον πολιτισμό.  Στεγάζεται από την ίδρυσή της σε μικρό οίκημα στον περίβολο του Κυβερνείου της Αίγινας, αλλά έχει προγραμματισθεί η μεταστέγασή της σε χώρους 860 τ. μ. περίπου, που περιλαμβάνουν το ιστορικό Εϋνάρδειον, καθώς και τμήμα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου. Και στα δύο αυτά κτίρια είχε στεγαστεί διαδοχικά η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της χώρας μας.

 

«Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο: τέσσερεις καλοκαιρινές βραδυές για το βιβλίο και την Αίγινα»: τις Τετάρτες από 31 Ιουλίουέως28 Αυγούστου 2024, στις 9 το βράδυ, στον κήπο του Εϋναρδείου, Μητροπόλεως 10, Αίγινα.






Λείπει ο "Φοίβος" από το φετινό καλοκαίρι.



Λείπει η κόκκινη σιλουέτα του πλοίου το φετινό καλοκαίρι! 

Από  τις παραμονές του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, οπότε και σημειώθηκε η βλάβη στο πλοίο, απουσιάζει από τη γραμμή και τα καθημερινά δρομολόγια. Η απουσία  του είναι αισθητή κυρίως όταν ένα πλοίο αυτού του διαμετρήματος, που εδώ και είκοσι χρόνια υπηρετεί τη γραμμή, φέτος δεν δένει στα λιμάνια του Σαρωνικού.
Ευχόμαστε γρήγορα να αποκατασταθεί το πρόβλημά του και να γυρίσει πίσω στις γνώριμες θάλασσες του. 
                                          

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας περιμένει τους επισκέπτες του.


 Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας στην οδό Σπύρου Ρόδη 16, λειτουργεί καθημερινά  από Δευτέρα έως Κυριακή με προσωπικό του Δήμου και είναι ανοικτό  για τους φίλους και επισκέπτες της Αίγινας.

Ώρες  λειτουργίας: πρωί: 09.00 - 14.00  και απόγευμα 18.00 - 21.00

Ένα δυνατό ξεκίνημα για το 14ο Φεστιβάλ Θεάτρου από τον κ. Βασίλη Βασιλάκη.


Μια δυνατή έναρξη χάρισε στο κοινό το 14ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας με το συγκλονιστικό κείμενο της "Ασκητικής" του Νίκου Καζαντζάκη  και τη δυνατή ερμηνεία  του Βασίλη Βασιλάκη.

Ο μονόλογος σε θεατρική διασκευή και ερμηνεία Β. Βασιλάκη βασισμένος στο πολυδιαβασμένο βιβλίο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα καθήλωσε επί μια ώρα το κοινό του Φεστιβάλ. Ο κ. Βασιλάκης μετά την παράσταση συνομίλησε με το κοινό για τα μεγάλα θέματα που διαπραγματεύεται ο κρητικός συγγραφέας στο κείμενο του και αναφέρθηκε στον τρόπο προετοιμασίας της παράστασης από τα χρόνια που ζούσε και δραστηριοποιείτο στην Αίγινα. Ένας μονόλογος που δουλεύτηκε στα μονοπάτια και στη φύση της Αίγινας.
Ανάμεσα στο κοινό πολλοί φίλοι του ηθοποιού, εκπαιδευτικοί, αλλά και νέοι άνθρωποι που επέλεξαν να παρακολουθήσουν μια  βραδιά αφιερωμένη στον Ν. Καζαντζάκη, πολλοί ερασιτέχνες ηθοποιοί της Αίγινας, στελέχη θεατρικών Ομάδων.

Η βραδιά ξεκίνησε στις 21.15 με καλωσόρισμα από  τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Γ. Μπήτρο ο οποίος  έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ανθρώπους  του Θεάτρου της Αίγινας και αναφέρθηκε στην προσφορά  των Κώστα Χάνου και Άννας Χάνου.
Εκ μέρους του Δήμου Αίγινας την πρεμιέρα  τίμησε και χαιρέτισε η κ. Μαίρη Κουκούλη, δημοτική σύμβουλος και παλιά πρόεδρος της ΚΕΔΑ η οποία επί των ημερών της είχε οργανώσει το Φεστιβάλ Θεάτρου.
Η επόμενη παράσταση του Φεστιβάλ είναι την Τετάρτη 31 Ιουλίου με το έργο  του Βαγγέλη Πιτσιλού: "Χωρίς φίλτρο".




 




 

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Ένας νέος Ναός στις Πόρτες.

Πανηγύρισε ο νέος Ιερός Ναός  του Αγίου Παντελεήμονα στον παραθαλάσσιο οικισμό Πόρτες στα ανατολικά της Αίγινας.

Ο ναός αυτός είναι ο νεότερος της Αίγινας και κτιριακά έχει ολοκληρωθεί ενώ απομένει η αγιογράφηση του. Ο ναός είναι ρυθμού βασιλικής χωρίς τρούλο, ρυθμό που δεν συναντάμε συχνά στην Αίγινα. Εσωτερικά είναι μονόχωρος παρά  το γεγονός ότι εξωτερικά δημιουργεί λόγω της στέγης ότι είναι τρίκλιτη βασιλική (δηλαδή με  τρία εσωτερικά κλίτη -διαδρόμους).

Χθες στον πανηγυρίζοντα ναό χοροστάτησε στην ακολουθία  του Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ, μαζί με ιερείς από ενορίες  της Αίγινας και πλήθος κόσμου από τις γύρω περιοχές και την Αγία Μαρίνα. Ο ναός είναι ένα πραγματικό στολίδι στην περιοχή και κτίστηκε με έξοδα και μεγάλες προσπάθειες των κατοίκων και παραθεριστών της περιοχής.






 

"Η Ασκητική" του Ν. Καζαντζάκη το εναρκτήριο έργο του 14ου Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας.

Ένα από τα πιο εμπνευσμένα και συμπαγή κείμενα της ελληνικής γλώσσας, πολυεπίπεδο και αποκαλυπτικό, το δοκίμιο - μανιφέστο, στο οποίο ο Καζαντζάκης καταθέτει τις οδύνες και τις ελπίδες του προσωπικού του αγώνα για την ανεύρεση και την κατανόηση του Θεού, του δικού του Θεού, μεταφέρεται στη μορφή θεατρικού μονολόγου από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Βασίλη Βασιλάκη.

Μέσα στην περίεργη εποχή που διανύουμε, όπου επαναπροσδιορίζονται αξίες και αρχές του κοινωνικού μας ιστού, η αιώνια κραυγή του Ν. Καζαντζάκη φαντάζει ως η πιο επίκαιρη από ποτέ. Η μάχη του ανθρώπου με τις δυνάμεις της υλικής, πνευματικής και ηθικής φθοράς και η ανάδειξη εκείνων των ικανοτήτων και αρετών του ανθρώπου που τον ωθούν να κοιτάζει ψηλά, να μάχεται, να δημιουργεί και να ελπίζει απελπισμένα.

Ο ίδιος ο ηθοποιός αναφέρει για την «Ασκητική»: «Με ένα παλιό ποδήλατο απομακρυνόμουν  από την πόλη  και απάγκιαζα στις αυλές των μικρών εκκλησιών, σε ερημικές παραλίες, ή στα βουνά της Αίγινας προσπαθώντας να κατανοήσω τα πυκνά σε νόημα και ανάγκη  λόγια του Καζαντζάκη. Δύσκολος, φοβερός ατέλειωτος ανήφορος».

 Με αυτά τα λόγια ο ακάματος εργάτης του Θεάτρου σκιαγραφεί  την ενασχόλησή του με την «Ασκητική», ένα εμβληματικό κείμενο του μεγάλου Κρητικού λογοτέχνη. Όταν ξεκίνησε τη μελέτη του ήταν Φεβρουάριος  του 2010. Οι πρώτες παραστάσεις δόθηκαν το καλοκαίρι του 2010 στον εναλλακτικό υπαίθριο χώρο  στο «Γράμμα»  στην Αίγινα. Η παράσταση  απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Το σκηνικό λιτό, τραχύ, το κείμενο διασκευασμένο σε θεατρικό μονόλογο από τη φιλόλογο Ευτυχία Δρούκα ευτύχησε από τότε να ανέβει με αξιοσημείωτη επιτυχία εκτός Αιγίνης. Για ένα ολόκληρο χειμώνα ανέβηκε στον πολυχώρο  «Αθηναΐς» και συνέχισε σε Ηράκλειο Κρήτης, Καλαμάτα, Ικαρία, στο θεατρικό χώρο «Κέλυφος» στο χώρο πολιτισμού στο «Βρυσάκι» στην Πλάκα στην Κόρινθο στην Κομοτηνή  στο Μουσείο Μπενάκη στην Κύπρο και φέτος  το καλοκαίρι  και πάλι στην Αίγινα.

 

Σκηνοθεσία-Ερμηνεία Βασίλης Βασιλάκης

Θεατρική Διασκευή Ευτυχία Δρούκα -Φωτισμοί Απόστολος Στράντζαλης -Ενδυματολόγος Δανάη Καββαδία

Τιμή εισιτηρίου: 10  Ευρώ.

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Ο Άγιος Παντελέημων στο δάσος του Μεσαγρού.

 

   .Πολλά  τα θρησκευτικά πανηγύρια του Ιουλίου. Μετά τον Προφήτη Ηλία, την Αγία Παρασκευή, την Αγία Άννα σειρά παίρνει στις  27 Ιουλίου ο Άγιος Παντελεήμονας ο οποίος  τιμάται στην Αίγινα σε πολλά σημεία όπως στον Ασώματο, στο Βαθύ,  στο Μεσαγρό και τα τελευταία χρόνια στις Πόρτες όπου υπάρχει πλέον ενοριακός ναός.

Ας σταθούμε όμως στο μεγαλύτερο πανηγύρι που είναι αυτό  στο δάσος του Μεσαγρού.

Εορτάζει ο Άγιος Παντελεήμων και το γραφικό εκκλησάκι μέσα στο δάσος του Μεσαγρού, στον οποίο είναι αφιερωμένο. Μεγάλος αριθμός προσκυνητών όχι μόνο από το Μεσαγρό αλλά και από όλη την Αίγινα καταλήγουν εκεί ως ευλαβείς προσκυνητές στη χάρη του με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα καλοκαιρινά πανηγύρια της Αίγινας. Στη σκιά  των πεύκων, διακριτικό αν και κατάλευκο, το μικρό ξωκλήσι με τον μικρό περίβολο προσμένει  κάθε χρόνο τους προσκυνητές του. Κι εκείνοι πρόθυμοι παρακολουθούν τον εσπερινό, τον όρθρο και τη Θ.Λειτουργία σκαρφαλωμένοι στις γύρω πλαγιές.

  Ένας πνεύμονας οξυγόνου, ένα ήρεμο φυσικό τοπίο από τα λίγα που έχουν απομείνει ακόμα στο νησί. Το εκκλησάκι για όσους δεν το γνωρίζουν βρίσκεται στο δρόμο προς τις Άλωνες αφού στρίψουμε από το νεκροταφείο Μεσαγρού στα δεξιά. Παλαιότερα η πηγή που υπάρχει εκεί - από τις πιό ξακουστές στην Αίγινα - δρόσιζε τους κατοίκους του Μεσαγρού και όχι μόνο. 
   Η τοποθεσία προσφέρεται επίσης για περίπατο μέσα στο δάσος. Ιδανική διαδρομή είναι αυτή προς τα δυτικά ακολουθώντας το χωματόδρομο μέχρι τον Άη - Στάθη, τον οποίο οι κυνηγοί της Αίγινας έχουν ως προστάτη. Μοναδική τοποθεσία  και χώρος ξεκούρασης μέσα στο δάσος με θέα την αντικρινή Παλαιοχώρα.

Μια τιμητική βραδιά για το μαέστρο Γιώργο Θεοδοσιάδη στο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας.

Ήταν ακριβώς πριν επτά  χρόνια, στο 7ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας. Οι παραστάσεις του Φεστιβάλ δίνονταν στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου.

Μετά  το τέλος της παράστασης του Φεστιβάλ με  τίτλο : Ζητάτε να σας πω" και πρωταγωνιστή τον κ. Αλέξανδρο Μπουρδούμε και εικοσαμελή ορχήστρα, ο Δήμος Αίγινας απένειμε τιμητική διάκριση στον διακεκριμένο μαέστρο του ελληνικού Θεάτρου κ. Γιώργο Θεοδοσιάδη. Μεγάλη τιμή για το Φεστιβάλ αλλά και για την Αίγινα. Την τιμητική διάκριση εκ μέρους  του Δήμου απένειμε ο κ. Νίκος Οικονόμου.

Ήταν μια από τις πιο συγκινητικές, γλυκές και όμορφες βραδιές  του Φεστιβάλ. Ο κ. Θεοδοσιάδης είναι εδώ και χρόνια μόνιμος παραθεριστής στη Σουβάλα  και αγαπά την Αίγινα.

Η παράσταση περιείχε τραγούδια  του ΑΤΤΙΚ και άλλων μεγάλων συνθετών, ένα μικρό μιούζικαλ στην αυλή του Λαογραφικού, στο 7ο Φετσιβάλ Θεάτρου Αίγινας.


 



Η Αγία Παρασκευή στην Κυψέλη

 


 Κατάσπαρτο το νησί από ξωκλήσια αφιερωμένα στη χάρη της Αγίας. Την Αγία Παρασκευή ευλαβούνται πολύ οι Αιγινήτες και αυτό αποδεικνύεται από τα πολλά εκκλησάκια που είναι αφιερωμένα στη χάρη της, σχεδόν σε όλους τους οικισμούς  του νησιού με προεξάρχοντα το μεγάλο ναό στον Μεριστό. Μεγάλη λοιπόν η ευλάβεια των ανθρώπων στο πρόσωπό της που προσέρχονται και αποθέτουν στο εικόνισμά της το δάκρυ, το στεναγμό, το αίτημα τους. Αυτή η ευλάβεια και μόνο αυτή είναι η αιτία της ύπαρξης τόσων πολλών εκκλησιών αφιερωμένων στη χάρη της Αγίας. Κάθε άλλη ερμηνεία που επιχειρείται σε ομιλίες  με σκοπό να συνδεθεί η Αγία με την τοπική λαογραφία ή με ατυχήματα, στραβοπατήματα (το πέσιμο της γριάς) ή ακόμα και με βάγια, με το Λάζαρο και με αρχαίους τάφους είναι επιεικώς αφελής και επιστημονικά αβάσιμη. Ερμηνείες που αγγίζουν τα όρια  της αφέλειας.  

    Ένα από τα γνωστά  ξωκλήσια που είναι αφιερωμένο στην Αγία βρίσκεται στην Κυψέλη,   στην περιοχή "Κορέα" Είναι  ένα από τα μεγαλύτερα καλοκαιρινά πανηγύρια της Κυψέλης . Συγκεκριμένα στον εσωτερικό  δρόμο που συνδέει την Κυψέλη  με τη Χλόη και το Λιβάδι. Ιδιαίτερα περιποιημένο το ξωκκλήσι αυτό συγκεντρώνει πλήθη πιστών όχι μόνο από την Κυψέλη αλλά και από άλλες περιοχές  της Αίγινας.

Η περιοχή από τους παλαιότερους έχει το προσωνύμιο "Κορέα" . Δεν υπάρχουν ακριβείς ερμηνείες  για την ονοματοδοσία αυτή.
Κάποιοι αναφέρουν ότι από την περιοχή αυτή κάποιοι που υπηρετούσαν στο στρατό, στάλθηκαν στον πόλεμο της Κορέας! Κάποιοι άλλοι τώρα αναφέρουν πως στην ευρύτερη περιοχή υπήρχε  "κέντρο" δηλαδή ταβέρνα με όργανα και ότι σε αυτό γίνονταν καβγάδες. Δεν ήθελε και πολύ να λένε ότι εκεί γίνεται της "Κορέας" λόγω και του πολέμου!!!