Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Στο "κερί" οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αίγινας

   Ο βράχος αυτός στην άκρη της Αίγινας έχει ονομαστεί "κερί" γιατί θυμίζει λιωμένο κερί.  Βρίσκεται στο βορειο-ανατολικό άκρο της Αίγινας και πραγματικά λίγοι το ξέρουν. Οι  μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αίγινας είχαν τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν αυτό το τοπίο που στην κυριολεξία κόβει την ανάσα, στα πλαίσια εκπαιδευτικής επίσκεψης τους σήμερα Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Λήψης Σημάτων Αίγινας και στα Οχυρά  του Τούρλου.  Επίσης είχαν την ευκαιρία να πεζοπορήσουν μέσα στο πιό πράσινο σημείο  του νησιού. Όλη η περιοχή είναι πευκόφυτη κυρίως αλλά και με πολλά σκίνα και τσιτρώ. Αυτήν την εποχή επίσης το έδαφος ήταν γεμάτο από μωβ κυκλάμινα. Μια περιοχή απάτητη στην κυριολεξία και ανέγγιχτη στο πέρασμα των χρόνων από τη μανία της ανοικοδόμησης. Μια έκταση που διαφυλλάσει την αρχέγονη εικόνα της, τη πανίδα και τη χλωρίδα του νησιού.
   Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από ειδική άδεια από το ΓΕΝ και χάρη στις ενέργειες  του Ανθυποπλοίαρχου του Πολεμικού Ναυτικού κ. Νίκου Πανταζή που υπηρετεί στη Βάση. Ο κ. Ν. Πανταζής υποδέχθηκε τους μαθητές και τους καθηγητές στο ελικοδρόμιο της Βάσης  όπου ένα ελικόπτερο έκανε ασκήσεις προσγείωσης και απογείωσης, τους ενημέρωσε για  το ρόλο που παίζει η συγκεκριμμένη υπηρεσία στην άμυνα της χώρας και οδήγησε τους μαθητές - επισκέπτες στην άκρη της Αίγινας για να θαυμάσουν το μοναδικό αυτό τοπίο. Στην επάνω φωτογραφία το "κερί" διακρίνεται μόλις λίγα μέτρα από τη στεριά. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το διαδίκτυο, διότι δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση σε όλο το χώρο. Ακολούθως οι μαθητές , μέσα από το δάσος, κατευθύνθηκαν σε κτίρια  που είχαν κατασκευάσει και χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί κατά  την παραμονή τους στα Οχυρά του Τούρλου στη διάρκεια  της Γερμανικής Κατοχής.
    Μια μοναδική εμπειρία. Μια ευκαιρία γνωριμίας με έναν χώρο άγνωστο όπου βασιλεύει η σιωπή και ο επισκέπτης υποκλίνεται στην ιερότητα του χώρου. Από ένα άλλο σημείο οι μαθητές είδαν το μνημείο των πεσόντων όπου εκετλέστηκαν πολλοί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
   Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Νίκο Πανταζή αλλά και στους άνδρες  που υπηρετούν εκεί για  τη φιλοξενία τους και την προσοχή που μας περιέβαλαν όση ώρα παραμείναμε  στο χώρο, καθώς και για τα κεράσματα που είχαν ετοιμάσει για μικρούς και μεγάλους.

Η περιοχή των Οχυρών και της Ναυτικής Βάσης. Διακρίνεται η νησίδα του Τούρλου αλλά και οι εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων της Ι. Μητροπόλεως.