Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Τιμή στην Ναυτική Εκπαίδευση της Ύδρας.

  Μια πολύ σημαντική είδηση για την ιστορία  της Ναυτικής Εκπαίδευσης στην Ύδρα αλλά και γενικότερα για τη ζωή του νησιού, αποτελεί η πληροφορία ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών αναλαμβάνει την επισκευή του ιστορικού κτίριου της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Ύδρα. Μια μικρή θα λέγαμε οφειλή προς όσα έχει προσφέρει η Σχολή  στον κλάδο, που πραγματικά δεν είναι λίγα. Μια από τις πλέον ιστορικές Ναυτικές Σχολές του κόσμου. 
   Τα  τελευταία χρόνια γνωρίζει άνθηση με την στροφή πολλών νέων ανθρώπων προς τις Ναυτικές Σπουδές. Μην ξεχνάμε ότι στη Σχολή φοίτησαν και φοιτούν πολλοί Αιγινήτες. Η λειτουργία της Σχολής προσφέρει πολλά στην τοπική οικονομία ιδιαίτερα τους δύσκολους χειμερινούς μήνες.
   Η είδηση έχει  ως εξής:
  " Σε δωρεά για την ανακαίνιση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ύδρας προχώρησε η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ). Η σχετική σύμβαση για την πραγματοποίηση του έργου υπογράφηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον πρόεδρο της ΕΕΕ κ. Θεόδωρο Βενιάμη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, « η νέα δωρεά εντάσσεται στη στρατηγική συνεργασίας που έχει αναπτύξει το υπουργείο με όλους τους φορείς της ναυτιλιακής κοινότητας, επ' ωφελεία τόσο της ναυτικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης όσο και της ναυτεργασίας».
Όπως αναφέρεται στη σύμβαση δωρεάς, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών αναλαμβάνει την πλήρη επισκευή και ανακαίνιση του συνόλου των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΑΕΝ Ύδρας μέσω εκτεταμένων εργασιών, όπως η επισκευή σκυροδεμάτων και στοιχείων φέροντος οργανισμού διοικητηρίου και κυρίως κτιρίου, η στεγανοποίηση δωμάτων, καθώς και η επισκευή και συντήρηση όλου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας είναι από τις πλέον ιστορικές σχολές του κόσμου. Ιδρύθηκε το 1749 ως Σχολείο του Αγίου Βασιλείου και μετά εξελίχθηκε στη Ναυτική της Ύδρας Σχολή, με πρωτοβουλία της τότε δημογεροντίας του νησιού. Αποτελεί την παλαιότερη σε λειτουργία σχολή στον κόσμο και το σημερινό κτίριο όπου στεγάζεται χτίστηκε κατά τη χρονική περίοδο 1780 με 1810".
Πηγή:  ΤΟ  ΒΗΜΑ