Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Το κοπανέλι εξακολουθεί να γοητεύει

   Η παραδοσιακή τέχνη, αυτήν που με πολύ υπομονή και επιμονή εξακολουθούν να υπηρετούν πολλές παλαιές και νέες Αιγινήτισσες γοητεύει και ενθουσιάζει σήμερα  που ο κόσμος σιγά - σιγά επιστρέφει στις ρίζες του και στις πατρογονικές εστίες.  Δεν είναι μόδα η επιστροφή στο κοπανέλι. Ούτε γίνεται για βιοπορισμό. Πολλές γυναίκες στους συλλόγους της Αίγινας διδάσκουν και διδάσκονται την τέχνη της γιαγιάς της προγιαγιάς της μάνας της θείας τους από αγάπη σε αυτήν την τέχνη
   Η λεπτή δουλειά το αριστοτεχνικό σχέδιο, η φαντασία, το μεράκι, ο αυτοσχεδιασμός στη σύλληψη του σχεδίου, η πρωτοτυπία άλλες φορές, η ενδεχόμενη χρηστικότητα  του προϊόντος, η προβολή της Αίγινας μέσα από αυτή τη σπάνια τέχνη που κουβαλά δεκαετίες και αιώνες στην πλάτη του, συναρπάζει και συγκεντρώνει το θαυμασμό.
   Τα  τελευταία χρόνια με την προβολή της συγκεκριμένης τέχνης μέσα από τα τοπικά ηλεκτρονικά μέσα και τις εφημερίδες βοήθησε ώστε και νεότερα άτομα να γνωρίσουν το κοπανέλι, επισκέπτες να εκτιμήσουν την τέχνη του και νεότερες κοπέλες να παρακολουθήσουν μαθήματα στους συλλόγους και να συνθέσουν δικά  τους  σχέδια.
    Δεν πάει πολύς καιρός που οι επισκέπτες  του Φεστιβάλ Φιστικιού είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε ειδικό περίπτερο της εμπορικής έκθεσης τη διαδικασία της πλέξης ή ακόμα και πέρσι το Μάιο στην ημέρα  των Μουσείων, ανάμεσα στα δρώμενα που οργανώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο ήταν και το κοπανέλι.
   Αφορμή για το αφιέρωμά μας η έκθεση που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες  στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης. Ξεκίνησε  την Παρασκευή και ολοκληρώνεται απόψε Κυριακή (ώρες λειτουργίας 18.00 - 20.00 μ. μ. ) Τα εκθέματα προέρχονται από τις κυρίες  του Μορφωτικού Συλλόγου Κυψέλης, όπου παραδίδονται κάθε  βδομάδα μαθήματα κοπανελιού.
   Εκθέτουν οι κυρίες Γεννίτσαρη Φωτεινή, η οποία διδάσκει κοπανέλι, οι  Σακελλίου Καίτη, Τάχα Πέρσα, Λεούση Ντένη, Μπέση Νίκη, Μπέση Ντίνα, Κανάκη Γεωργία και Μουτσάτσου Μαίρη.
  Το κοπανέλι επίσης διδάσκεται  και στο Σύλλογο Γυναικών Αίγινας, στο Μορφωτικό Σύλλογο "Ι.Καποδίστριας" και στο Πολιτιστικό Σύλλογο Ασωμάτων και Κοντού.