Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Μόνο με τέσσερα δρομολόγια πλοίων από Δευτέρα.

  Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Μια εικόνα πολύ μακρινή. Το λιμάνι της Αίγινας σφύζει από κίνηση. Πολλά πλοία μανουβράρουν στην προσπάθειά τους να επιβιβάσουν - αποβιβάσουν επιβάτες. Στον καθημερινό αγώνα τους να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των νησιωτών αλλά και των πολλών επισκεπτών. Ασφαλώς πρόκειται για καλοκαιρινή ημέρα κι αυτό το μαρτυρούν οι απλωμένες  τέντες στα καταστρώματά τους. Μέρες με αυξημένη κίνηση. Τότε και τώρα.
   Λένε πως τότε - πολύ παλιά - στις δύσκολες μέρες  του χρόνου,  υπήρχαν δύο δρομολόγια  την ημέρα  από Πειραιά  που κάλυπταν όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού.  Ένα στις 8 το πρωί και ένα στις 4 το απόγευμα. Το αφηγούνται στα βιβλία τους και η Γωγώ Κουλικούρδη και  η αδελφή του Μάρκου Δραγούμη στο παιδικό ημερολόγιο της του 1947: "Διακοπές στην Αίγινα το 1947".
   Θυμηθήκαμε αυτές  τις παλιές αφηγήσεις όταν πληροφορηθήκαμε τα νέα  δρομολόγια που θα ισχύσουν από  τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014. Ναι ..... 2014. Το καλοκαίρι πέρασε λοιπόν,  η κίνηση περιορίστηκε στις μετακινήσεις των ντόπιων που ταξιδεύουν καθημερινά για τις ανάγκες  τους, την υγεία  τους ακόμα και την επίσκεψή τους στην ΔΟΥ Πειραιά ή για οποιαδήποτε άλλη έκτακτη ανάγκη. Αυτοί οι κάτοικοι του νησιού αλλά και οι καθημερινά συναλασσόμενοι, έμποροι και επαγγελματίες δεν δικαιούνται συχνής ακτοπλοϊκής σύνδεσης και θα περιοριστούν σε μόλις τέσσερα δρομολόγια συμβατικών πλοίων την ημέρα.
   Συγκεκριμένα: Από Πειραιά:  7.30, 10.00 , 13.30 και 17.00
                           Από  Αίγινα:   9.00, 12.00,  15.00  και 19.00
  με την κοινοπραξία και τον Άγιο Νεκτάριο να εναλλάσονται. Δύο δρομολόγια η Κοινοπραξία και δύο ο Άγιος Νεκτάριος  την ημέρα.
    Τα  δρομολόγια είναι αναρτημένα στα πρακτορεία  των εισιτηρίων  και όχι στο διαδίκτυο μέχρι στιγμής.
     Αυτά  τα δρομολόγια ενέκρινε  το τελευταίο Συμβούλιο  Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών  του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας  που έγινε πριν από μια βδομάδα.
   
   Ο  Θεός βοηθός λοιπόν.............

    Η  φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του Γρηγόρη Συριώτη και διακρίνονται τα πλοία: "Σαρωνίς", "Πίνδος" και "Πόρος" πρώην "Καλαμάρα".