Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Η αποκατάσταση της Χαλασμένης στην Κυψέλη

  H Εκκλησία  της  Ευαγγελίστριας  στην Κυψέλη  τυλιγμένη  από σκαλωσιές δέχεται τις ευεργετικές επεμβάσεις αποκατάστασης και συντήρησης  που ήταν απαραίτητες μια που η υγρασία είχε επιφέρει στο κτίριο αρκετές φθορές. Οι  ρυθμοί των εργασιών αμείωτοι και εντατικοί με πολύ προσοχή ώστε να μην πληγωθεί το κτίσμα και κάτω από  την αυστηρή επιτήρηση της σχετικής υπηρεσίας της αρχαιολογίας  και του  μηχανικού.
   Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που ήρθε στο φως είναι το χρώμα το οποίο προυπήρχε στον εξωτερικό τοίχο και στο οποίο θα αποκατασταθεί η εξωτερική όψη του ναού.
     Παλαιές  φωτογραφίες μαρτυρούν για την ύπαρξη χρώματος.
     Παραθέτουμε  δύο φωτογραφίες που ευγενικά μας παραχώρησε ο κ. Νίκος Πανταζής ανηψιός  του αειμνήστου εφημέριου του ναού αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Πανταζή. Η πρώτη έγχρωμη από  τη δεκαετία  του '70. Το προαύλιο είναι στρωμένο με δάφνες κάτι που ακόμα γίενται την ημέρα  του Ευαγγελισμού όπου ο ναός πανηγυρίζει.
    Στην επόμενη φωτογραφία διακρίνεται  και το "Ηρώον"  στη θέση που ήταν αρχικά τοποθετημένο. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί από την αυλή του Δημοτικού Σχολείου Κυψέλης με τον παλιό μαντρότοιχο σε πρώτο πλάνο.