Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

O εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στη Μασσαλία



    Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014 εορτάστηκε στη Μασσαλία ,με επίκεντρο τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, η μνήμη του Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου και η 110η επέτειος του μαρτυρικού θανάτου του μακεδονομάχου Παύλου Μελά ,ο οποίος γεννήθηκε στη Μασσαλία και βαπτίστηκε στον Ναό. Το πρωί τελέστηκε Πανηγυρική θεία λειτουργία ιερουργούντος του νέου εφημερίου του Ι. Ναού Αρχιμ.π. Ιωαννικίου Αθανασιάδη κατά την οποία μπροστά στην ανθοστόλιστη ιστορική εικόνα του Αγίου Δημητρίου διαβάστηκε το κόλλυβο του Αγίου σύμφωνα με τη μοναστηριακή παράδοση. Μετά την απόλυση τελέστηκε το μνημόσυνο για την μνήμη του ήρωα μακεδονομάχου Παύλου Μελά και των ηρώων του πολέμου 1940-41.Ακολούθησε η δοξολογία για την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.Ο Αρχιμ. Ιωαννίκιος αναφέρθηκε στην ηρωική μορφή και το μαρτύριο του Παύλου Μελά ενώ ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Στυλιανός Γαβριήλ αναφέρθηκε στα νοήματα της τριπλής γιορτής και τη σημασία της για τον Ελληνισμό. Διαβάστηκε επίσης το μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών για τους αποδήμους Έλληνες. Σο τέλος μέσα σε έντονα φορτισμένο από τη συγκίνηση κλίμα ψάλθηκε από όλους ο Εθνικός ύμνος της Ελλάδας.

Στη λειτουργία και στις ακολουθίες παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος κ. Στυλιανός Γαβριήλ, ο Ναυτιλιακός Ακόλουθος Πλοίαρχος Λ Σ Παπαλεονάρδος Δημοσθένης, ο Αντισυνταγματάρχης (ΤΧ) Πρασσάς Γεώργιος, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων κ. Στ. Πεταλάς, Δημ. Ακαρζού, Μ. Καλπαξίδης,ο εκπρόσωπος της Κυπριακής παροικίας κ. Γιαν. Σταυρινού,οι υπάλληλοι του Γεν. Προξενείου , εκπαιδευτικοί ,μαθητές και αρκετοί Έλληνες.
Στη συνέχεια οι Προξενικές Αρχές μετέβησαν στο Port st. Louis d Rhone για να ευχηθούν στην Ελληνική κοινότητα για την εορτή του προστάτη της ενορίας Αγίου Δημητρίου. Παρακάθισαν στη συνεστίαση και ευχήθηκαν στον εφημέριο της ενορίας π. Ιωάννη Jauffret ,στη Πρόεδρο κα Αικατερίνα Μπαντές και στα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας. Ακολούθησε μουσικό γλέντι.