Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014

Ο Τιτανικός της αρχαιότητας.


 
   Μεγάλη προβολή απολαμβάνει το ναυάγιο των Αντικυθήρων  στα διεθνή μέσα ενημέρωσης που μετά την αρχαιολογική έρευνα  της Αμφίπολης έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα και τις συζητήσεις όχι μόνο των ειδικών αλλά όλου του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι Αμερικάνικο δίκτυο έχει αποκαλέσει  το ναυάγιο  των Αντικυθήρων ως τον "Τιτανικό της αρχαιότητας".
   Αντιγράφουμε από  το news. gr
   "Συγκλονίζουν τα ευρήματα που αποκαλύπτονται στο βυθό των Αντικυθήρων μέσα από την νέα αρχαιολογική έρευνα στον υποθαλάσσιο χώρο του ναυαγίου των Αντικυθήρων.
Η αποστολή εντόπισε και ανέλκυσε χάλκινο συμπαγές δόρυ με σαυρωτήρα, το οποίο προέρχεται από χάλκινο ή και μαρμάρινο άγαλμα.
Από το ίδιο σημείο εντοπίστηκε και ανελκύστηκε χάλκινος δακτύλιος, προσαρμοσμένος σε χάλκινο καρφί, ο οποίος σώζει στο στέλεχός του συσσωμάτωμα, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει ξύλο του ίδιου, του πλοίου όπου ήταν προσηλωμένος.
Ανελκύστηκε, επίσης, δειγματοληπτικά μικρό τμήμα φύλλου μολύβδου, το οποίο προέρχεται από τη μολύβδινη επένδυση των υφάλων του αρχαίου σκάφους.
Τέλος από το χώρο του ναυαγίου, ανελκύστηκε ο μολύβδινος στύπος άγκυρας του σκάφους που είχε εντοπιστεί το 2013 και άλλα επιφανειακά ευρήματα, μεταξύ των οποίων ένας δακτύλιος και μία χάλκινη απόληξη στηρίγματος κλίνης, καθώς και μία σχεδόν ακέραιη λάγυνος.
Τα νέα δεδομένα αποσαφηνίζουν την εικόνα του ναυαγίου και τη διάταξή του στο χώρο.
Αντίστοιχα, η άμεση γειτνίαση με δεύτερη θέση, όπου εντοπίζονται τόσο συστάδες αμφορέων όσο και στοιχεία από την δομή και την εξάρτηση του σκάφους, δημιουργεί νέα επιστημονικά ερωτήματα για το κατά πόσον η θέση αποτελεί συνέχεια της πρώτης ή τα κατάλοιπα ενός δεύτερου ναυαγίου.
Το ρομποτικό σκάφανδρο Exosuit, το οποίο είχε προγραμματιστεί να βοηθήσει τις έρευνες, κατέστη δυνατόν να πραγματοποιήσει μόνο δοκιμαστικές καταδύσεις για μία ημέρα, εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών.
«Εν τούτοις, η σαφέστερη εικόνα του χώρου του ναυαγίου και η δοκιμή νέων τεχνικών κατάδυσης και τεχνικών μέσων κάνει εφικτό και απαραίτητο τον προγραμματισμό του επόμενου ερευνητικού βήματος της συστηματικής ανασκαφής του χώρου» αναφέρει το υπουργείο".