Στα αψηλά της Αίγινας, στις κορυφές του τόπου μας συναντάς την αληθινή Αίγινα. Αυτήν που ακόμα δεν έχει πατηθεί - περπατηθεί από τους ημερήσιους περιηγητές και προσκυνητές. Αυτήν που επιμελώς παραμένει άγνωστη, απόμακρη, μυστήρια. Είναι η πανέμορφη Αίγινα βγαλμένη από τη σμίλη του χρόνου. Η ατόφια και ανεπιτήδευτη με την ελάχιστη ανθρώπινη επέμβαση.
Πάνω από το Σφεντούρι θα συναντήσει ο ανυποψίαστος αναβάτης κατοικίες πανάρχαιες. Ακούσαμε πρώτη φορά για τα "Δρακόσπιτα" πριν πολλά χρόνια από έναν "εραστή" της Αίγινας, τον καθηγητή Φυσικής κ. Ιάκωβο Καρακοστάνογλου που υπηρετούσε στο 1ο Γυμνάσιο Αίγινας. Κάθε Σαββατοκύριακο σκαρφάλωνε στα όρη και στα βουνά της Αίγινας. Αυτός μας είχε μιλήσει για τα "Δρακόσπιτα", που όμοια τους και σε μεγαλύτερη κλίμακα συναντάς στην νότια Εύβοια.
Με την Περιβαλλοντική Ομάδα του 2ου Γυμνασίου πριν από επτά χρόνια είχαμε επισκεφθεί την περιοχή. Από τότε υπήρχε η περιέργεια στους νεότερους μαθητές να τα δούνε από κοντά. Σήμερα Κυριακή 6 Απριλίου το κατορθώσαμε χάρη στην ευγενική παραχώρηση του λεωφορείου του Δήμου Αίγινας και τις οδηγίες της κ. Ευαγγελίας Ρεκλείτη.
Δώδεκα μαθητές και μαθήτριες ήταν οι θαρραλέοι που ακολούθησαν και η εμπειρία τους αποζημίωσε. Μαζί με το 'Δρακόσπιτο" είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε από τη Σουβάλα της "Αχλάδας" , αλλά και από τον οικισμό της "Αμυγδάλας". (Λεπτομέρειες σε επόμενες αναρτήσεις)
Τα "Δρακόσπιτα" είναι πέτρινα κτίσματα μέσα στη γη. Μεγάλες πλάκες χρησιμοποιούνται για στέγη. Οι πρώτοι κάτοικοι έβρισκαν εκεί καταφύγιο προφυλασσόμενοι από τις επιδρομές επίδοξων κατακτητών και πειρατών. Ωστόσο οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατασκευή τους ανάγεται στην νεολιθική εποχή. Είναι απόλυτα προσαρμοσμένα με το περιβάλλον, δεν διακρίνονται, κι αν δεν γνωρίζεις την ύπαρξή τους μπορεί και να μην τα προσέξεις.... Παρουσιάζουν μεγάλο ιστορικό, επιστημονικό, περιηγητικό ενδιαφέρον. Είναι μια πλευρά της Αίγινας άγνωστη και ανεκμετάλευτη.
Τελικά όποιος δεν έχει περπατήσει τα βουνά της Αίγινας, δεν ξέρει την Αίγινα.
Για άλλη μια φορά επαληθεύεται η Γωγώ Κουλικούρδη η οποία μας είχε αναφέρεις ότι: "όποια πέτρα κι ανα σηκώσεις στην Αίγινα, από κάτω κρύβεται μια ολόκληρη μελέτη...."
Η θέα από την περιοχή κόβει κυριολεκτικά την ανάσα. Όλη η νότια περιοχή του Σαρωνικού με το μάτι να χάνεται στην απεραντωσύνη της θάλασσας, στο Πετροκάραβο, στον Πόρο, στα Μέθενα, στο Αγκίστρι, στη Μονή και στα βουνά της Πελοποννήσου.