Σάββατο 19 Απριλίου 2014

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

   Χριστός Ανέστη. Η μεγάλη ημέρα της Αναστάσεως του Χριστού που φέτος εορτάζεται από Ορθοδόξους και Καθολικούς - άρα από όλη τη χριστιανοσύνη - άς φέρει στην καρδιά διάθεση καταλλαγής, συγχώρησης και συμφιλίωσης με κάθε άνθρωπο. Γιατί τελικά Ανάσταση είναι η υπέρβαση των ορίων εκείνων που καταπιέζουν τη ζωή μας. Την κάνουν μίζερη, κακόμοιρη, μικρή και φτηνή. Και το δυστύχημα είναι πως εμείς έχουμε ορίσει αυτά τα όρια.
 Χρόνια πολλά  σε όλους.
   Αποσπάσματα από τον Κατηχητικό λόγο  του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου που διαβάζεται το βράδυ της Αναστάσεως στο τέλος της Θ. Λειτουργίας. Σε  μετάφραση  του αρχιμ. Επιφάνιου Θεωδορόπουλου.
   "Όποιος είναι ευσεβής και αγαπά το Θεό, ας απολαύσει τη λαμπρά και ωραία αυτή εορτή. Όποιος δούλος έχει αγαθές διαθέσεις, ας εισέλθη γεμάτος αγάπη εις την ευφροσύνη που χαρίζει ο Κύριός του. Όποιος καταπονήθηκε από τη νηστεία, ας απολαύσει τώρα την αμοιβή του. Όποιος από την έκτη πρωινή ώρα υπηρέτησε  τον Κύριο, ας δέχεται σήμερα την αμοιβή που δικαίως του ανήκει. Όποιος προσήλθε εις την πίστη μετά την ενάτη πρωινή ας συμμετάσχει κι αυτός με προθυμία εις την εορτή της Αναστάσεως. Όποιος προσήλθε στην πίστη μετά τη δωδεκάτη μεσημβρινή ώρα ας μη έχει ουδεμία αμφιβολία, διότι ουδόλως πρόεκιται να τιμωρηθή......... ας μη φοβηθεί μήπως δεν το δεχθεί ο Θεός, διότι ο Κύριος είναι πλουσιοπάροχος στις δωρεές του και για τούτο δέχεται τον τελευταίο με την ίδια προθυμία που δέχεται και τον πρώτον..... επομένως όλοι εισέλθετε στη χαρά  που χαρίζει ο Κύριος σας, και όσοι προσήλθατε πρώτοι και όσοι προσήλθατε δεύτεροι, λάβετε το μισθό σας και όσοι είστε πλούσιοι και όσοι φτωχοί πανηγυρίσατε μεταξύ σας.... και όσοι τηρήσατε τη νηστεία και όσοι δεν την τηρήσατε χαρείτε σήμερα. Η  τράπεζα είναι γεμάτη, απολαύστε όλοι. Ο Μόσχος είναι άφθονος και ανεξάντλητος.Όλοι απολαύστε το συμπόσιο που γίνεται για  τους πιστεύοντας, απολαύστε τα πλούσια δώρα που προσφέρει η αγαθότης του Θεού".