Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Γυμνάσιο - Λύκειο Ίμβρου. Επαναλειτουργεί μετά από 51 χρόνια.

 Από τον ιστότοπο Amen.gr

  Μετά από 51 χρόνια σιωπής το κτίριο του Γυμνασίου - Λυκείου Ίμβρου απέκτησε και πάλι ζωή. Χάρη στις επίμονες και επίπονες προσπάθειες  του Ίμβριου Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου και των αποδήμων Ελλήνων του νησιού εξασφαλίστηκε η άδεια λειτουργίας  του και το κτίριο ανακαινίστηκε πλήρως ώστε να είναι έτοιμο να στεγάσει τους μαθητές  του. 
   Στην τελετή του αγιασμού που τέλεσε ο κ.Βαρθολομαίος συγκινημένος είπε: "Αυτό που ζούμε σήμερα, είναι το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του Δικαίου. Είναι απόδοσις οφειλής". Στον αγιασμό παραβρέθηκαν πολλοί μητροπολίτες του Πατριαρχείου, απόδημοι Έλληνες, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ. Ευάγγελος Σέκερης και οι  μαθητές  του σχολείου τους οποίους ο Πατριάρχης ευλόγησε  και ευχήθηκε για μια γόνιμη και καρποφόρα σχολική χρονιά.
   Η  παράδοση συνεχίζεται στην Ίμβρο, μια παράδοση που θέλει τους Έλληνες να έχουν πολύ υψηλά  το δώρο της παιδείας και σε αντίξοες συνθήκες να μην παραμελούν τα σχολειά  τους, να τα κρατούν ανοιχτά να τα λειτουργούν χωρίς να υπολογίζουν θυσίες και κόπους. Μια παράδοση που ξεκινά από  την Τουρκοκρατία και συνεχίζεται ακόμα σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλές δυσκολίες όπως είναι τα σχολειά  των αποδήμων σε πολλές χώρες ή τα μικρά σχολειά της επικράτειας σε απόμακρα χωριά και απομονωμένα νησιά  του Αρχιπελάγους. 
   Είναι οι στιγμές  που οι Έλληνες παίρνουν την υπόθεση της παιδείας  στα χέρια  τους και μεγαλουργούν.