Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Κυριακάτικη σοροκάδα.

  Αναμενόμενη και προβλεπόμενη από τα δελτία καιρού που όλη την εβδομάδα  προμηνούσαν την πρώτη σοροκάδα  της φθινοπωρινής σεζόν. Ο σιρόκος ή σορόκος είναι ο νοτιοανατολικός άνεμος που έχει εμπνεύσει πολλούς ποιητές και πεζογράφους αλλά και τη λαϊκή μούσα. Άνεμος ζεστός από της Αφρικής τα μέρη φέρνει αρκετές βροχές και ομίχλες.
   "Τα μάτια σου τα κυβερνούσε δυνατός σορόκος" γράφει ο Ν. Καβαδίας και ο Φ. Κόντογλου παρατηρεί: "βρισκόμαστε σε  τριάντα μίλια κατά  το σοροκολεβάντε"  για να προσθέσει ο ανώνυμος ναυτικός: "γέρο βοριά αρμένιζε σορόκο παλικάρι" θέλοντας να τονίσει το πόσο ύπουλος και επικίνδυνος μπορεί να φανεί ο σορόκος που θαλασσώνει εύκολα χωρίς να το πάρεις χαμπάρι. Ιδιαίτερα για τα ακτοπλοϊκά  της περιοχής μας , η σοροκάδα  θαλασσώνει πολύ έξω από  το λιμάνι του Πειραιά κάνοντας δύσκολο το ταξίδι προς Αίγινα, ενώ έξω από  το λιμάνι  της Αίγινας με αυτόν τον καιρό επικρατεί ηρεμία.
   Η πρώτη λοιπόν σοροκάδα σήμερα, η πρώτη  του φθινοπώρου  και μαζί της το πρώτο απαγορευτικό για τη χρονιά μια που το πρωινό δρομολόγιο από Πειραιά προς Αίγινα με τον "Αχαιό" δεν εκτελέστηκε, προκαλώντας μικρά προβλήματα σε όσους ήθελαν να ταξιδέψουν.
   Καλό χειμώνα λοιπόν και ώρα καλή στην πρύμη μας.