Φωτογραφία του 1967.
Αγνώριστη η Σουβάλα. Η Σουβάλα των ελάχιστων εξοχικών και παραθεριστικών κατοικιών αλλά κυρίως των θερμών λουτρών που οργανωμένα λειτουργούσαν στην ομώνυμη περιοχή και αποτελούσαν πόλο έλξης για πολλούς Αιγινήτες και παραθεριστές οι οποίοι μετέβαιναν ως εκεί για την καθημερινή τους θεραπεία.
Λέγεται πως και ο Άγιος Νεκτάριος τους θερινούς μήνες έκανε θερμά λουτρά στην περιοχή και διέμενε σε ένα δωμάτιο δίπλα ακριβώς στο εκκλησάκι του Αγίου Σεραφείμ.
Η σημερινή οργανωμένη παραλία των λουτρών δεν έχει καμμία σχέση με τη εικόνα της περιοχής πριν από μερικές δεκαετίες όπως φαίνεται και στην επόμενη φωτογραφία. Απλά νοικοκυρεμένα δωματιάκια για να διαμένουν οι λουόμενοι.
Είναι η εποχή του "Εριέττα" του "Έλενα" και του "Μαρίνα" των μικρών πλοιαρίων που έκαναν τη διαδρομή Πειραιά - Σουβάλα.
Κατά το τέλος του 19ου αιώνα το κράτος αποφάσισε πάλι να αξιοποιήσει τη θερμοπηγή και ανέθεσε στον καθηγητή Α. Δαμβέργη να τη μελετήσει. Ο Δαμβέργης γράφει στη σχετική του μελέτη: "ότι είναι θερμή αλιπηγή, βρωμιούχος, ασθενώς αλκαλική και κατατάσσεται μεταξύ των γνωστών της Ευρώπης"
Ούτε και τότε όμως έγινε προσπάθεια για την εκμετάλευσή της.

Σήμερα ούτε λόγος πλέον για τα λουτρά ή καλύτερα για τα "Θέρμα" της Σουβάλας, που θα μπορούσαν να είναι ένας προορισμός εναλλακτικού τουρισμού και σωστής αξιοποίησης και εκμετάλευσης της περιοχής.
Άλλος ένας μικρός θησαυρός στα αζήτητα.....
Τις φωτογραφίες μας τις παραχώρησαν οι κύριοι Πέτρος Πετρίτης και Αργύρης Στενάκης και φιλοξενήθηκαν στην έκθεση του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης με τίτλο: "Κάποτε η Αίγινα" τον Αύγουστο του 2012.