Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Ιερόθεος Τσαντίλης. Ο ευεργέτης και οι ευεργετούμενοι.

     "Αυτός ακόμα δουλεύει", λέει ο απλός αλλά  σοφός λαός  για κάποιον  που αν και έχει φύγει από τη ζωή, το έργο  του, η σοφία μα κυρίως  οι ευεργεσίες του είναι ακόμα νωπές και τις απολαμβάνουν  οι ευεργετούμενοι  και όσοι είχαν την ευλογία να τον γνωρίσουν να ζήσουν κοντά του  και να τον συναναστραφούν.
     Και αυτή η φράση ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση  της μεγάλης φυσιογνωμίας  του μακαριστού Ιερόθεου Τσαντίλη  που  για σχεδόν  τριάντα πέντε χρόνια υπηρέτησε υποδειγματικά με ζήλο και αφοσίωση  το ποίμνιο  των νησιών του Αργοσαρωνικού.
    Για  τη βιοτή το έργο και την προσωπικότητά του έχουν  γραφτεί πολλά και θα γραφτούν πολλά ακόμα. Πολλοί αρχιερείς και ιερείς είναι οι καρποί του πνευματικού και ποιμαντικού του έργου. Πολλές εκκλησίες και ιδρύματα είναι αποτέλεσμα των δικών  του επίπονων και επίμονων σχεδιασμών και οραματισμών. Άπειροι οι ευργετούμενοι στους οποίους εξασφάλισε  το "ευ ζην", εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί, στρατιωτικοί, επαγγελματίες κάθε χώρου. Ο λόγος  του και μόνο, η ασκητική του μορφή, το ήθος, η καλλιέργειά του, τα εμπνευσμένα  και λόγια κείμενά του ήταν η εγγύηση σε κάθε ενέργεια, αίτημα προς την πολιτεία, παρέμβαση, πρωτοβουλία.
    Θυμηθήκαμε τον παλαιό μητροπολίτη  λόγω  της χθεσινής εορτής  του Αγίου Ιεροθέου  επισκόπου Αθηνών και με αφρομή την παρουσία στο νησί μας  του Σεβ. Μητροπολίτη Παροναξίας κ. κ. Καλλινίκου ο οποίος λειτούργησε  στο νέο ναό του Αγίου Νεκταρίου και  ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τον μακαριστό Ιεράρχη.