Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Ο αρχιεπίσκοπος και το ελάφι.

    Μια  φωτογραφία  μπορεί να αποκαλύπτει την ευαισθησία ενός ανθρώπου αλλά και  την ιδιαίτερη μέριμνά του  για  το περιβάλλον, όπως η συγκεκριμμένη  φωτογραφία που εικονίζει τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο σε τρυφερό στιγμιότυπο με ένα ελάφι. Μια εικόνα στην οποία δεν έχουμε συνηθίσει  τον αρχιεπίσκοπο σε αντίθεση με  τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο ο οποίος συχνά - πυκνά έχει εκδηλώσει τα τρυφερά αισθήματά  του προς τα ζώα.
    Η φωτογραφία βεβαίως είναι παλιά και κυκλοφόρησε εξ αφορμής μίας επιστολής που είχε αποστείλει ο αρχιεπίσκοπος το 2011 σε φιλοζωικά σωματεία.

      Ο αρχιεπισκόπος λοιπόν Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, συμπαρίσταται με μήνυμα του σε όλους εκείνους που πασχίζουν για τα δικαιώματα και την ευζωία των ζώων στη χώρα μας. Έτσι με επιστολή του προς την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Φιλοζωικών Σωματείων στις 6 Ιουνίου 2011 αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα σας για συμμετοχή στην προσπάθεια για τον περιορισμό και την εξάλειψη του φαινομένου της κακοποίησης των ζώων αισθάνομαι βαθειά την ανάγκη εν πρώτοις να σας συγχαρώ.
   Να συγχαρώ όλους εσάς, τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, που εθελοντικά και παρά τις καθημερινές σας υποχρεώσεις, αγωνίζεσθε, εκπροσωπούμενοι από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Φιλοζωικών Σωματείων (ΠΣΕΦΣ), για πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα [...] Ο σεβασμός στα ζώα, ως απόρροια της σχέσης του ανθρώπου με το Θεό, ως ευχαριστιακή στάση ζωής, είναι έκδηλος στην Εκκλησιαστική και Πνευματική μας Παράδοση.
Αλλά και στο κοινωνικό επίπεδο, ποιος δεν θα συμφωνούσε ότι οι εικόνες των κακοποιημένων ζώων είναι αδιανόητες; Ότι δυσφημούν τη χώρα μας και την κοινωνία μας; Ότι αποτελούν ενδείξεις βαρβαρότητας; Συμμερίζομαι την απορία σας: Πως είναι δυνατόν η μεγάλη κρίση την οποία διερχόμαστε να μη μας κάνει πιο ευαίσθητους, λιγότερο ανάλγητους, πιο προσεκτικούς και σ’ αυτό το θέμα;».