Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Αυλαία για το Σινέ - "Τιτίνα" με "Τα παιδιά του πολέμου"

   Πρεμιέρα κάνει αυτή τη βδομάδα ο κινηματογράφος "Τιτίνα" με τη βραβευμένη ταινία "Τα παιδιά  του πολέμου", ένα οικογενειακό δράμα  που εκτυλίσσεται στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
   Ο μοναδικός χειμερινός κινηματογράφος  του νησιού σε πείσμα  των καιρών θα προσπαθήσει να μας κρατήσει συντροφιά όλο το χειμώνα προβάλλοντας αξιόλογες ταινίες. Όμως μας δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε η κ. Τιτίνα Κανελλά οι προβολές θα γίνονται από Πέμπτη έως Κυριακή κάθε βδομάδα.
Λίγα λόγια  για την ταινία:
Στην ταλαιπωρημένη από τον πόλεμο Γερμανία του 1945, η νεαρή Lore μένει μόνη και αναλαμβάνει να φροντίσει τα μικρότερα αδέρφια της, όταν οι ναζί γονείς της φυλακίζονται. Για να επιβιώσουν, τα παιδιά πρέπει να φτάσουν στο σπίτι της γιαγιάς τους στο Βορρά, αλλά μέσα στο χάος ενός ηττημένου κράτους, η Lore συναντά το μυστηριώδη Thomas, ένα νεαρό εβραίο πρόσφυγα. Αν και ανεπιθύμητος, ο Thomas τους ακολουθεί, και η Lore βρίσκει την εύθραυστη πραγματικότητα της να καταρρέει από συναισθήματα μίσους κι επιθυμίας. Για να επιβιώσει θα πρέπει να εμπιστευτεί έναν άνθρωπο, που έχει διδαχτεί να μισεί, την ώρα που οι συνέπειες των πράξεων και των πεποιθήσεων των γονιών της γίνονται όλο και πιο εμφανείς.
Η ταινία της Cate Shortland μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα "The Dark Room" της Rachel Seiffert, καταγράφοντας μια σειρά βραβεύσεων σε Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ με σημαντικότερο το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο (2012).


Σκηνοθεσία: Cate Shortland
Σενάριο: Cate Shortland, Robin Mukherjee, Rachel Seiffert
Ηθοποιοί: Saskia Rosendahl, Nele Trebs, Andre Frid, Ursina Lardi


 Άνοιξη του 1945 κι ο γερμανικός στρατός καταρρέει. Η 14χρονη Lore καλωσορίζει σπίτι τον πατέρα της, αξιωματικό των SS, στο σπίτι τους στη Βαυαρία. Η χαρά, όμως, θα διακοπεί άμεσα, καθώς οι γονείς βάλλονται να εξαφανίσουν κάθε ίχνος συμμετοχής στους ναζί. Φωτογραφίες, ντοκουμέντα και ιατρικά ανακοινωθέντα καίγονται. Η μητέρα μαζεύει τα κοσμήματα, ο πατέρας πυροβολεί τον σκύλο και η οικογένεια τρέχει για να αποφύγει τους συμμάχους. Όταν, όμως, οι γονείς συλλαμβάνονται, η μικρή Lore μένει μόνη με τα αδέλφια και την αδελφή της που είναι ακόμα βρέφος. Μόνη της επιλογή, να τους οδηγήσει σε μια απόσταση 900 χιλιομέτρων ως το σπίτι της γιαγιάς.

Μια διαφορετική ιστορία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έρχεται αυτή την εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Στα τέλη του πολέμου και ενώ όλες οι οικογένειες ενώνονται ξανά, η μικρή Lore αναγκάζεται μαζί με τα αδέρφια της να ξεκινήσει ένα ταξίδι προς το σπίτι της γιαγιάς της, αφού οι γονείς της συλλαμβάνονται από τους νικητές του πολέμου.
Αν και οι ιστορίες για τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν ειπωθεί πολλάκις, η συγκεκριμένη ταινία μας φέρνει μια διαφορετική ματιά σε αυτές. Αρχικά, η γερμανική αυτή παραγωγή μας ταξιδεύει στο δράμα της Lore και των μικρών αδερφών της, που δυστυχώς αναγκάζονται να αποχωριστούν τους γονείς του αφού ο πατέρας τους ήταν αξιωματικός των SS. Ένα δράμα επιβίωσης ξεκινά με τα μικρά παιδιά να πρέπει να διασχίσουν πολλά χιλιόμετρα για να βρουν τη γιαγιά τους, μόνα τους. Η εξαιρετική σκηνοθετική ματιά της Shortland μας μεταφέρει στον κόσμο των παιδιών και πώς αυτά βιώνουν έναν πόλεμο που εξάντλησε όλους τους ανθρώπους, με μια ανθρωποκεντρική οπτική και ένα μεγάλο “γιατί;” των παιδιών που δε φταίνε για τις αμαρτίες των γονέων τους.
Επίσης, η ταινία καταφέρνει να μας δείξει και την πλευρά του νικητή αυτού του πολέμου, των Συμμάχων δηλαδή, δείχνοντας και ένα διαφορετικό πρόσωπο του “καλού”. Άλλωστε, η ιστορία γράφεται από τους νικητές...
Πάντως, το “Lore” είναι ένα αρκετά προσεγμένο δράμα που θα σας συγκινήσει και θα σας κάνει με την ιστορία του να δείτε τον μεγαλύτερο πόλεμο που έχει ζήσει η ανθρωπότητα από μια άλλη οπτική γωνία.