Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Στο Μουσείο Καπράλου οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αίγινας.

  Στις αίθουσες του Μουσείου Καπράλου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν οι μαθητές  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας στα πλαίσια εκπαιδευτικής επίσκεψής τους. Η ιστορικός τέχνης κ. Αρετή Πηγιαδίτη παρουσίασε  το έργο και τη μορφή του καλλιτέχνη στους μαθητές, αναφέροντας τις επιρροές του από  την αρχαία Ελλάδα, τους λόγους της επιλογής της Αίγινας ως τόπου δημιουργίας, την επιλογή των υλικών του, αλλά  και τη φιλία και συνεργασία με τους άλλους δύο καλλιτέχνες της Αίγινας Γ.Μόραλη και Ν.Νικολάου. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στην παρουσίαση της ζωφόρου και των συμβολισμών του μεγάλου αυτού έργου.

   Το Μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά και απέχει από το λιμάνι της Αίγινας 3 χιλιόμετρα περίπου.



O Χρήστος Καπράλος σπούδασε ζωγραφική στη Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και γλυπτική στο Παρίσι. Στην Αίγινα ήρθε το 1963 αναζητώντας το υλικό για την κατασκευή του «Μνημείου της Μάχης της Πίνδου». Αυτό δεν ήταν άλλο από το μαλακό Αιγινήτικο πουρί, που στο νησί υπήρχε σε αφθονία. Τότε απέκτησε το πρώτο του εργαστήρι, το οποίο υπάρχει μέχρι και τις μέρες μας και χρησιμοποιείται ως αίθουσα στην οποία εκτίθενται έργα του. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να δει το τραπεζάκι που δούλευε, τα πινέλα και άλλα εργαλεία του.
      Στο Μουσείο Χρήστου Καπράλου στην Αίγινα, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει έργα του μεγάλου δημιουργού από το 1963 έως και το 1993 που έφυγε από την ζωή. Το πρώτο έργο του Χρήστου Καπράλου που μπορούμε να θαυμάσουμε, πριν την είσοδο μας στο μουσείο, είναι το άγαλμα της «Μάνας» το οποίο βρίσκεται σε μία ειδικά διαμορφωμένη πλατεία, δίπλα στη θάλασσα. Αυτό το άγαλμα είναι κατασκευασμένο από χαλκό. Τους χειμώνες δούλευε στο εργαστήριο τους στην Αθήνα. Εκεί είχε προσωπικό χυτήριο και δούλευε τα έργα του από χαλκό.
Η φιγούρα της Μάνας, που κυριαρχεί στα έργα του Χρήστου Καπράλου, δεν είναι μόνο το σύμβολο της Ελληνίδας Μάνας, της γυναίκας του μόχθου, που αγωνίζεται σκληρά για την οικογένεια και τα παιδιά της, αλλά η ίδια η μάνα του καλλιτέχνη που αποτέλεσε και το πρώτο του μοντέλο. Το θέμα «μάνα – παιδί» το βλέπουμε συχνά στο έργο του. Προφανώς αυτό το ιδιαίτερο δέσιμο με την μητέρα του, οφείλετε στο γεγονός ότι ο Χρήστος Καπράλος έχασε τον πατέρα του σε νεαρή ηλικία, κάτι που τον εξανάγκασε να αγωνιστεί σκληρά.

    Τα υλικά που δούλεψε ο Χρήστος Καπράλος είναι: το ξύλο (οι μεγάλοι κορμοί από ευκάλυπτο) το Αιγινήτικο πουρί, ο γύψος, ο χαλκός, ενώ ορισμένα έργα του που εκτίθενται στον προαύλιο χώρο του μουσείου είναι από μάρμαρο Πάρου. Εκτίθενται επίσης έργα ζωγραφικής, τερακότες και κεραμικά.

    Το έργο του Χρήστου Καπράλου είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο. Έχει εκθέσει στην Ευρώπη, Αμερική, Καναδά και Ιαπωνία ενώ το 1962 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Biennale της Βενετίας.
Έργα του μπορούμε να βρούμε σε πολλές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία σε Ευρώπη και Αμερική.


Ο Χρήστος Καπράλος κληροδότησε στον ελληνικό λαό μία συλλογή από 7.500 περίπου έργα ιδρύοντας το «Ίδρυμα Χρ. & Σ. Καπράλου».