Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

κύριε Βασίλη, ένα μισό και ένα ολόκληρο για Πειραιά.

   Καβάλα στο ποδήλατό του έτρεχε να προλάβει το δρομολόγιο  του "Ελλάς". Έστηνε στα γρήγορα δίπλα στην μπουκαπόρτα του καραβιού, το σιδερένιο τραπεζάκι του, τοποθετούσε επάνω το μικρό  ταμείο του με τα εισιτήρια  και περίμενε  τους επιβάτες. Χρόνια ποδηλατάς ο Βασίλης Γιαννούλης από τους τελευταίους ναυτικούς πράκτορες της Αίγινας, χαρακτηριστική φυσιογνωμία στο λιμάνι με φυσική ευγένεια ζεστασιά και καλοσύνη.
   Βρήκαμε αυτή τη φωτογραφία στη προσωπική σελίδα του αξεπέραστου φωτογράφου της Αίγινας, κ.Δημήτρη Ζάμπου στo  Fb. Το φωτογραφικό στιγμιότυπο μας μεταφέρει στην εποχή των παλαιών ανοιχτών φέρυ- μπωτ, όπου οι πράκτορες των εισιτηρίων πέρα από το κατάστημα που μπορεί να διέθεταν, κατέβαιναν στην "πιάτσα"  για να κόψουν εισιτήρια στους επιβάτες. Ο ανταγωνισμός μεγάλος και τότε, οι επιβάτες λιγότεροι, τα πλοία περισσότερα και οι πράκτορες λειτουργούσαν και ως κράκτες πολλές φορές.
  Είναι η εποχή λοιπόν  των αυτοσχέδιων εκδοτηρίων και των χειρόγραφων εισιτηρίων που πολλές φορές είχαν και διαφορετικό χρώμα, ανάλογα με την τιμή τους. Είναι τότε που το εισιτήριο είχε 12 δραχμές, ή 17, ή 34, ή 76 κ.ο.κ.
  Είναι μια άλλη εποχή που δύσκολα σήμερα μπορεί να νιώσει όποιος δεν την έζησε. Οι μέρες που οι ανθρώπινες σχέσεις είχαν την απόλυτη προτεραιότητα και ο επιβάτης γνώριζε  όχι μόνο τον πράκτορα αλλά και τους ανθρώπους - το πλήρωμα - του καραβιού. Στο βάθος ξεχωρίζει ο Θόδωρος ο θρυλικός λοστρόμος  του "Ελλάς".