Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Ο Κηλαηδόνης, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο...βλάξ!




Του Γιώργου Μαστοράκη από  το site cretalive

Την ιστορία την ξέρω από τον ίδιο τον Μάνο Χατζιδάκι.
Το 1980 ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης είχε αναφέρει στη Βουλή τρείς φορές το όνομα του Λουκιανού Κηλαηδόνη ως παράδειγμα προς αποφυγήν σε σχέση με την μουσική που θα έπρεπε να ακούνε οι νέοι.
Ο Μάνος Χατζιδάκις , ιδρυτής και διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος, είχε ένα αλάνθαστο αισθητήριο  στο να διακρίνει τους νέους δημιουργούς που άνοιγαν δρόμους σε κάθε μορφή τέχνης, ιδιαίτερα στην μουσική και κόντρα στα εμβατήρια της εποχής. Και φυσικά τους προέβαλε μέσω του Τρίτου Προγράμματος. Είναι η εποχή της Λιλιπούπολης.
Έπαιζε λοιπόν ο Χατζιδάκις μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη σχολιάζοντας πόσο σημαντικό και πρωτοπόρο είναι το έργο του. Θυμάμαι το αφιέρωμα στο soundtrack της ταινίας  “Media Luz” που συνέθεσε ο Λουκιανός το 1976, ταινία που δεν γυρίστηκε ποτέ .
Ενοχλημένος ο τότε υπουργός Πολιτισμού Κ. Τσαλδάρης, ο επωνομαζόμενος “Νανάς” με το χαρακτηριστικό τικ στο πρόσωπο, τηλεφώνησε στον Μάνο Χατζιδάκι για να τον επιπλήξει (αν ήταν δυνατόν ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο…) επειδή μετέδιδε Κηλαηδόνη.
Ο Μάνος Χατζιδάκις του απάντησε με τρεις λέξεις:
« Νανά, είσαι βλάξ. »
Και κλείνοντάς του κατάμουτρα το τηλέφωνο έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να παίζουν μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη για ολόκληρη την υπόλοιπη μέρα.