Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Το "σιλό" στο Λεόντι.

   Μια από τις σπανιότερες  φωτογραφίες ανασύραμε από το υλικό  της έκθεσης που είχε γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης τον Αύγουστο του 2009  με μεγάλη επιτυχία, τέτοια που οδήγησε  στην επανάληψή της ένα χρόνο μετά,  τον Αύγουστο πάλι  του 2010. Ήταν  τις μέρες  που είχε συμβεί η μεγάλη διακοπή ρεύματος και ένα βράδυ χαρακτηριστικά κάποιοι επισκέπτες προσπαθούσαν να δουν τις φωτογραφίες με  το φως  των κινητών τους τηλεφώνων.
   Ανάμεσα σε εκείνες  τις φωτογραφίες  και  η παραπάνω που μας έδωσε  ο κ. Λεούσης, κάτοικος Λεοντίου. Εικονίζει  το "σιλό" τη σιδερένια κατασκευή  με την "κορδέλα" η οποία οδηγούσε το υλικό στην μαούνα ή στα πλοιάρια που φόρτωναν κι από εκεί  για το Κερατσίνι.
   Στο Λεόντι της Κυψέλης, δεκαετίες πριν η μεγάλη εταιρεία  της ΑΓΕΤ Ηρακλής είχε τις περίφημες εγκαταστάσεις  της. Από  το Λεόντι αντλούσε  την πρώτη ύλη για τη βιομηχανία  της. Στην περιοχή τότε  είχε εγκατασταθεί ένα μεγάλο εργοτάξιο στο οποίο απασχολούνταν δεκάδες ακόμα και εκατοντάδες Κυψελιώτες και Αιγινήτες. Το εργοτάξιο αυτό έδωσε "ψωμί" σε πολλές  οικογένειες. Με το κλείσιμό του  όλοι οι εργάτες αναζήτησαν  εργασία στην Αίγινα και στον Πειραιά.
    Σήμερα  πλέον δεν υπάρχουν αυτές οι εγκαταστάσεις παρά μόνο κάποια ίχνη  τους  στη στεριά. Οι πληγές από το σκάψιμο είναι ευδιάκριτες στους γύρω λόφους όπου και υπάρχουν εγκαταλελειμένα κτίρια  της εταιρείας.
   Στη φωτογραφία διακρίνονται πολλά παιδιά πάνω στη σιδερένια κατασκευή. Σύμφωνα με τον κ.Λεούση πρόκειται  για την ημέρα  των Θεοφανείων όπου η εξέδρα αυτή χρησίμευε στους επίδοξους κολυμβητές  ως εφαλτήριο  για να πέσουν για το Σταυρό.