Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Γ.Καλόφωνος, Ν.Τσιρώνη και Ν. Μπακουνάκης συζητούν για το βιβλίο



  Σε  μία σειρά διαλέξεων η Νίκη Τσιρώνη και ο Γιώργος Καλόφωνος με προσκεκλημένους συγγραφείς, καθηγητές, ανθρώπους του βιβλίου, συζητούν για το βιβλίο στην ψηφιακή εποχή, τις καινούργιες δυνατότητες, τις προοπτικές που ανοίγονται και τις απώλειες που συνεπάγονται οι εξελίξεις.
Σήμερα Πέμπτη  9 Φεβρουαρίου  2017, και ώρα 7.00  μ. μ  με καλεσμένο τον κ. Νίκο  Μπακουνάκη, καθηγητή του  Παντείου Πανεπιστημίου και δημοσιογράφο με θέμα:

«Το υλικό και το άυλο βιβλίο στην ψηφιακή εποχή»

Στο χώρο βιβλίου και πολιτισμού "Εν πλω" στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 6 -10.
 
Λίγα  λόγια για τις εισηγήσεις των προσκεκλημένων ...

«Η υλική υπόσταση του βιβλίου δεν είναι σήμερα αυτονόητα μοναδική, γιατί, λόγω της τεχνολογίας έχουμε και το άυλο βιβλίο, το ψηφιακό ή το ηλεκτρονικό, που εξακολουθεί και αυτό να λέγεται βιβλίο, χωρίς να υπάρχει το αντικείμενο, δηλαδή χωρίς την υλική υπόσταση, αφού ο όρος βιβλίο εδώ σημαίνει μόνο το κείμενο και επιπλέον σημαίνει μια συγγραφική, εκδοτική, φυσικά με άλλους όρους, και αναγνωστική πρακτική.

Δεν θα αποκαλύψω αν είμαι κατά ή υπέρ του άυλου βιβλίου-άλλωστε θα ήταν ανόητο να αρνηθώ την τεχνολογία, της οποίας είμαι χρήστης. Πιστεύω όμως να αποδείξω γιατί το υλικό βιβλίο, το φυσικό βιβλίο τελικά κυριαρχεί επί του άυλου, παρά τις αντίθετες προβλέψεις των μελλοντολόγων. Είναι το μόνο από τα Μέσα Ενημέρωσης που παρουσιάζει αυτή την καταπληκτική αντίσταση στις νέες τεχνολογίες-θα δούμε τους λόγους- σε σχέση ας πούμε με τους δίσκους μουσικής που εξαφανίστηκαν με το πρώτο mp3 ή τις έντυπες εφημερίδες, που χάνουν αναγνώστες και έσοδα καθώς οι ειδήσεις και οι αναγνώστες μεταναστεύουν στο διαδίκτυο. Κι επειδή το βιβλίο είναι ένα είδος αρχείου, εδώ θα μπορούσα να αναφερθώ, παρενθετικά, στην εμφάνιση ενός νέου κλάδου της ιστορίας που είναι η Αρχαιολογία των Μέσων , η οποία δεν μιλάει για τέλος αλλά μάς λέει ότι το παλιό μέσο δεν εξαφανίζεται αλλά επιβιώνει και μετασχηματίζεται στα νέα μέσα...
Ο Νίκος Μπακουνάκης είναι καθηγητής Πρακτικής της Δημοσιογραφίας και Τεχνικών Αφήγησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αρχισυντάκτης πολιτισμού στην εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής. Φέτος, το 2017, είναι fellow του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης. Ως δημοσιογράφος είναι ιδιαίτερα γνωστός για το ένθετο «Βιβλία» που δημιούργησε το 1997 στην εφημερίδα το Βήμα, το πρώτο ένθετο για βιβλία στον ελληνικό τύπο.

Ως συγγραφέας έχει γράψει 11 βιβλία σε θέματα ιστορίας, πολιτισμού, ιδεών και μέσων επικοινωνίας. Το τελευταίο του βιβλίο «Δημοσιογράφος ή ρεπόρτερ. Η αφήγηση στις ελληνικές εφημερίδες, 19ος-20ός αιώνας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις, τιμήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 με το Κρατικό Βραβείο για το δοκίμιο της Ακαδημίας Αθηνών και το Βραβείο Ουράνη. Έχει επίσης γράψει κεφάλαια σε αρκετά βιβλία, που κυκλοφορούν στα ελληνικά, στα αγγλικά ή στα γαλλικά. Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Officier de l’ Ordre des Palmes Academiques της Γαλλικής Δημοκρατίας.