Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

"Η παρέλαση" της Λ.Αναγνωστάκη στο 7ο Φεστιβάλ Θεάτρου

 Μια ακόμα σημαντική παράσταση θα έχουν την ευκαιρία οι θεατές του 7ου Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας να παρακολουθήσουν την Κυριακή 23 Ιουλίου στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.
   Πρόκειται  για  την "Παρέλαση" της Λούλας Αναγνωστάκη με τους Κωνσταντίνο Μάρκελο και Ελένη  Στεργίου. Μια παράσταση που έχει ταξιδέψει σε πολλά σημεία της Ελλάδας και τον περασμένο χειμώνα φιλοξενήθηκε στο Θέατρο της "Οδού Κεφαλληνίας" στην Αθήνα.

Λίγα λόγια  για το έργο:
Δύο αδέλφια, ο Άρης και η Ζωή, ζουν απομονωμένα, αδιευκρίνιστο για πόσον καιρό, στην σοφίτα ενός σπιτιού. Μόνη τους συντροφιά εκτός από πολλά βιβλία, τα αγορίστικα, πολεμικά παιχνίδια του πρώτου και τα πλεκτά της αδελφής του, είναι η σκιά του Πατέρα τους (ή έστω η αναφορά αυτής, αφού στο έργο δεν εμφανίζεται καθόλου) που μπαινοβγαίνει αμίλητη και αποστασιοποιημένη, αλλά και η Πόλη, ο άγνωστος κόσμος που ζει και αναπνέει έξω από τους τέσσερις τοίχους και τον μικρό φεγγίτη απ’ τον οποίο μόνο θραύσματα ζωής καταφέρνουν να εισδύσουν.
Τα δύο παιδιά επιδίδονται σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι επιβολής και πρόκλησης των ορίων τους μέσα στην «ασφάλεια» που τους προσφέρει το κλειστό σχήμα του κόσμου που ζουν και αναγνωρίζουν (το δωμάτιο και η μεταξύ τους σχέση) με φόντο την ελπίδα -ταυτόχρονα και τον φόβο- της διαφυγής.
Έξω, η πόλη ετοιμάζεται να φορέσει τα γιορτινά της, αφού όπως ο Άρης και η Ζωή υποθέτουν, οι ετοιμασίες που λαμβάνουν χώρα στην πλατεία δίπλα στο σπίτι δε μπορούν παρά να προοιωνίζουν μια κανονική στρατιωτική παρέλαση.
Υπαρξιακό θρίλερ ή αλληγορία επώδυνου σουρεαλισμού, «H Παρέλαση» με την ιλιγγιώδη πλοκή της σκαρφαλώνει ασθμαίνοντας προς την κορύφωση: μόλις φθάσει εκεί, το σκοινί θα κοπεί απότομα. Η κάθαρση δεν θα έρθει για κανέναν.
   
Παίζουν: Ελένη Στεργίου – Κωνσταντίνος Μάρκελος

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Σύμβουλος Δραματουργίας: Βασιλική Δεμερτζή.
Μουσική: Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου
Σκηνικά: Ζωή Μολυβδά – Μπάμπης Καμπανόπουλος.
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα.
Σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Σχεδιασμός ήχου: Πάνος Τσεκούρας.
Βίντεο- trailer παράστασης: Κώστας Στάμου – Χάρης Καρακουλίδης
Φωτογραφίες: Γιάννης Μπαριτάκης – Χάρης Καλαμπόκης