Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

"Η γειτονιά των αγγέλων" επιστρέφει στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας

  Το Θεατρικό τμήμα  του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας ο «Ι.Καποδίστριας» παρουσιάζει το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η  γειτονιά  των αγγέλων»  στο Λαογραφικό Μουσείο  Αίγινας  το Σάββατο 15  και  την Κυριακή 16  Ιουλίου. Η μεγάλη παράσταση  που παρουσιάστηκε το περασμένο Μάρτιο στην σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου  που σκόρπισε  συγκίνηση και προκάλεσε τη νοσταλγία των θεατών μέσα από τη μουσική του Μ. Θεοδωράκη και  το κείμενο  του Ι.Καμπανέλλη. κέρδισε το μεγάλο χειροκρότημα του κοινού. 'Ωρα έναρξης 21.15.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου:
    Σε  μια  φτωχογειτονιά του Πειραιά κάνει την εμφάνιση του ένα ζευγάρι πλούσιων Αθηναίων που χάθηκε στην παραγκούπολη γιατί τους χάλασε το  αυτοκίνητο. Εμφανίζονται στην πιο ακατάλληλη στιγμή. Η γειτονιά θρηνεί για το χαμό του Παύλου που τον μαχαίρωσαν για τα μάτια μιας πλούσιας. Η μάνα του, οι φίλοι του και οι γείτονες του έχουν συγκεντρωθεί για να πιούν στη μνήμη του.
   Εκείνη τη στιγμή δύο διαφορετικοί κόσμοι συναντιούνται. Ο κόσμος της πλούσιας Ξένιας και εκείνος του Αντρέα του φτωχού παλικαριού της γειτονιάς.  Ο κόσμος της διεφθαρμένης αριστοκράτισσας και του ωραίου παλικαρά.
   Στη γειτονιά θα ανθίσει και θα φουντώσει ένας δύσκολος έρωτας που θα συγκρουστεί με τα αυστηρά ήθη, τους πολιτικούς και κοινωνικούς διαχωρισμούς, τις νοοτροπίες και τις συμπεριφορές που έχουν καθορίσει η φτώχεια, ο πόνος, τα όνειρα και οι ελπίδες.
   Οι δύο νέοι θα παλέψουν για τον έρωτά τους, θα συγκρουστούν με τις δικές τους προκαταλήψεις, με το παρελθόν τους,  με  τους φίλους, τη γειτονιά. Θα αναζητήσουν τον βαθύτερο εαυτό τους, τον αληθινό έρωτα και θα οδηγηθούν στη λύτρωση.
  Σκαρφαλώνοντας στις σκαλωσιές, τρώγοντας πορτοκάλια, φτιάχνοντας χαρταετούς στη γειτονιά των «Αγγέλων», των Θεών και των δαιμόνων. Στους δρόμους της μεγάλης φτώχειας και των μικρών χαραμάδων χαράς και ευτυχίας μιας γειτονιάς στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια του ΄60.«Η γειτονιά  των αγγέλων» επί σκηνής:
Το έργο ανέβηκε  για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του  1963 από το θίασο της Τζένης Καρέζη στο Θέατρο Κοτοπούλη – Ρεξ σε παραγωγή και καλλιτεχνική διεύθυνση του Διονύση Παπαγιαννόπουλου. Σκηνοθεσία: Ιάκωβου Καμπανέλλη, Μουσική: Μίκη Θεοδωράκη, Σκηνογραφία: Βασίλη Φωτόπουλου, Χορογραφίες: Βαγγέλη Σειληνού.

   Τους βασικούς ρόλους ερμήνευσαν οι: Τζένη Καρέζη, Νίκος Κούρκουλος, Κώστας Καρράς, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Δημήτρης Νικολαΐδης, Αλίκη Ζωγράφου, Ζωή Φυτούση, Έρση Μαλικένζου, Ολυμπία Παπαδούκα, Νάσος Κεδράκας, Βαγγέλης Σειληνός, Αντώνης Αντωνίου, Γιάννης Πουλόπουλος (τραγούδι).
  Τελευταία παρουσίαση του έργου από το Εθνικό Θέατρο την περίοδο 2013-14 και πάλι στη σκηνή του Θεάτρου Κοτοπούλη – Ρεξ σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου με τους Νίκο Ψαρρά και Μελίνα Ασλάνογλου στους κεντρικούς ρόλους.

Η μουσική που ακούγεται στο έργο είναι η πρωτότυπη μουσική που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης για την πρώτη παράσταση το 1963.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπήτρος
Βοηθός Σκηνοθέτη – φροντιστήριο: Μαίρη Σταυρίδου.
Μουσική επιμέλεια: Μαίρη Σταυρίδου.
Σκηνικά: Νεκταρία Μπήτρου
Φωτισμός – ηλεκτρολογική υποστήριξη: Βασίλης Μουσουλέας
Επιμέλεια κοστουμιών: Μαίρη Σταυρίδου.
Φωτογραφίες: Σαλώμη Μελισσάρη
Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Κοττάκης, Κώστας Φύσσας, Άγγελος Φουντάς.
Διεύθυνση παραγωγής: Δ. Σ. Συλλόγου
Τους ρόλους ερμηνεύουν κατά  σειρά εμφανίσεως:
Αλίκη Πέππα, Νίκος Νικολάου,  Γιώργος Κοττάκης, Στέλιος Κοττάκης, Άγγελος Φουντάς, Στέλλα Λεούση, Ασπασία  Φωτάκη, Ελλάς Σώρρου, Νεφέλη Τζαβάρα, Νένα Τρικοπούλου, Νίκος Πέππας, Παντελής Γκαρής, Νίκος Πέππας, Στέλιος Ξυδέας, Κώστας Φύσσας
Συμμετέχουν τα παιδιά: Αντώνης Γκλαβάς – Αναστασία Καλτσίδη
Χορεύουν: Άκης Κουκουμής – Μανώλης Χαλδαιάκης.Φωτογραφίες παράστασης: aegina light Ανέστης Κορνέζος, Σαλώμη Μελισσάρη.