Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Οι Άγιοι Ανάργυροι στου "Σκέτου" στην Κυψέλη

    Σε έναν εσωτερικό δρόμο της Κυψέλης στην  ευρύτερη περιοχή της Ομορφοκλησιάς, συναντάει κάποιος ένα από τα ωραιότερα ξωκλήσια του νησιού που είναι αφιερωμένο στην μνήμη των Αγίων Αναργύρων και εορτάζει την 1η Ιουλίου. Η περιοχή αναφέρεται και ως  "Σκέτου" από τη ύπαρξη και λειτουργία παλαιότερα μιας ταβέρνας με αυτήν την ονομασία.
   Κτίσμα που θυμίζει έντονα τον κυκλαδίτικο τύπο εκκλησίας, με γεωμετρικές γραμμές και συμμετρία άψογα ευπρεπισμένο με άνετο και σκιερό περίβολο που ορίζεται από την ύπαρξη κιόνων πολύ χαρακτηριστικών  των αιγινήτικων αυλών.
    Αν κάτι εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι η καθαριότητα  του χωρού και η απουσία περιττών αντικειμένων που συναντάμε συχνά σε αυτούς τους χώρους.Κάτω από τα πεύκα και τις ελιές θα δούμε εύρωστα γεράνια να κοσμούν τον περίβολο και να διακόπτουν το συνεχές άσπρο του ασβέστη. Το τραπεζάκι με  τη μεγάλη του βάση βοηθά στο να τοποθετηθεί επάνω του κάποια εικόνα για προσκύνηση ή για άλλη χρήση.
     Το κτίσμα βρίσκεται  σε μια απόλυτα γεωργική περιοχή γι' αυτό μην ξαφνιαστεί ο  επισκέπτης αν δει στα γύρω χωράφια να βόσκουν ζώα όπως πρόβατα ή κατσίκια.