Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Μια υποδειγματική αναστήλωση χριστιανικού μνημείου στη Νάξο




 Μια υποδειγματική αναστήλωση χριστιανικού μνημείου στη Νάξο συγκέντρωσε εκατοντάδες πιστών και τις αρχές του νησιού την Κυριακή 9 Ιουλίου, για να απολαύσουν την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και αναστήλωσης μιας μικρής εκκλησίας του 7ου αιώνα μ. Χ.  
 Στη Νάξο υπάρχουν πολλά παρόμοια κτίσματα και μνημεία (Παναγία Δροσιανή) που μαρτυρούν τη μεγάλη ιστορία  του τόπου την ακμή και την πνευματική του παράδοση.
  Σε μια δύσκολη και απομακρυσμένη περιοχή στο λεκανοπέδιο της Τραγαίας  (στην Ράχη Μονοιτσίων) βρίσκεται το ξωκκλήσι του Ταξιάρχου Μιχαήλ του οποίου πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πολυετής εργασία αποκαταστάσεως και συντηρήσεώς του. Η προσπάθεια αυτή  αποτελεί τον καρπό της καλής και αρμονικής συνεργασίας πολλών φορέων και ιδιωτών, κυρίως δε της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, υπό την ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας.
Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών ο Ναός αποτελεί ένα από τα ποιο σημαντικά Μνημεία του Ελλαδικού χώρου, αποτελεί κτίσμα του 7ου αιώνος  και ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης καμαροσκέπαστης βασιλικής. (Το τρίτο – νότιο – κλίτος έχει σχεδόν καταστραφεί, αλλά διαγράφεται από την σωζόμενη θεμελίωση, όπως φαίνεται καθαρά από τις φωτογραφίες που ακολουθούν).  
           Μετά την τέλεση της Ακολουθίας του Αγιασμού και των Θυρανοιξίων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές του έργου της αποκαταστάσεως του σπουδαίου αυτού Ναού και τονίζοντας ότι γενικότερα οι Ναοί αποτελούν κυρίως τόπους λατρείας του Θεού και το γεγονός αυτό τους διέσωσε δια μέσου των αιώνων. Εν συνεχεία σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μαν. Μαργαρίτης. ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημ. Αθανασούλης, η πρώην Προϊσταμένη και νυν Διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών κ. Αικ. Δελλαπόρτα και ο Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Τραγαίας κ. Γ. Γαβαλάς.
   Το πρωί  της Δευτέρας 10 Ιουλίου τελέστηκε μετά από πολλά  χρόνια η πρώτη Θεία Λειτουργία από τον ιεροκήρυκα του νησιού αρχιμανδρίτη π. Αρσένιο Μελισιανό.
.