Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

"Μήνις" ή "στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε"

Φωτογραφίες Κατερίνα Μούρτζη από το Fb
 Και  το έκαναν  τελικά πράξη. Ξαναβρέθηκαν στα ίδια  μέρη, στην απλωσιά της αυλής του 2ου Γυμνασίου Αίγινας που άνοιξε  τις πόρτες  του για να υποδεχθεί τη δημιουργική ομάδα  του ΝΑΜΑ. Τα  μεγάλα, τα μεγαλύτερα, τα μικρά ή τα μικρότερα κορίτσια  που θέλησαν και φέτος να παρουσιάσουν την παράσταση που τόση επιτυχία είχαν δώσει πέρσι τέτοια εποχή. Και ήταν όλοι  τους  και όλες τους εκεί.Με  μαέστρο την Ευαγγελία  Ρεκλείτη, με οδηγό  το Βαγγέλη Πιτσιλό με άγρυπνο φρουρό  τη Βασιλική Ταντάουι. Με δημιουργικό θυμό και πάθος.
   Δεν ήταν μια παράσταση για την παράσταση ούτε ένα  γραμμάτιο δημοσιότητας που έπρεπε να εξοφληθεί στην κάψα του καλοκαιριού. Ήταν η επιθυμία  για δημιουργία, για έκφραση, για κοινωνία και επικοινωνία μηνυμάτων, αλήθειας και ζωής.
   Κι έτσι προχωρούν όσοι άνθρωποι εδώ στον μικρό τόπο της Αίγινας θέλουν να δημιουργούν και να καταθέτουν την αλήθεια  τους. Πολλοί τους ακολουθούν τους θαυμάζουν, τους χειροκροτούν αλλά  λίγοι τους καταλαβαίνουν και τους πιστεύουν. Αυτοί οι άνθρωποι ομορφαίνουν τη ζωή μας και φωτίζουν τα νυχτερινά μονοπάτια μας.

Ο  λόγος λοιπόν για την  παράσταση του γυμναστηρίου "Νάμα"  της κ. Ε. Ρεκλείτη που σε συνεργασία με τον ηθοποιό και χορευτή κ. Βαγγέλη Πιτσιλό πρόσφεραν μια εξαιρετική παράσταση που ξεχείλιζε από νειάτα, ομορφιά, ζωντάνια, δροσιά αλλά και ταλέντο. Πολύ ταλέντο. Κυρίως όμως από ψυχή όπως τόνισε με  έμφαση κ. Ευαγγελία Ρεκλείτη.
   Το κείμενο των "Τρωάδων"  του Ευρυπίδη που κυνηγημένες, αναγκάζονται να φύγουν ως άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες σε άλλη γη μετά την καταστροφή  της Τροίας από τους Έλληνες ενέπνευσαν την κ. Ε. Ρεκλείτη  η οποία συνέθεσε ένα μωσαϊκό από στιγμές  της Τραγωδίας κάνοντας σαφείς αναφορές στο σήμερα. Η  παράσταση πλαισιώθηκε, ντύθηκε θα λέγαμε καλύτερα από  τις χορογραφίες του ευρηματικού Β.Πιτσιλού ο οποίος κατόρθωσε να κινήσει και να συντονίσει μια πολυπληθή ομάδα γυναικών.
   Στο θέατρο πέρα από το κείμενο, την κίνηση, την ερμηνεία, μεγάλο ρόλο και πολλές φορές πρωταγωνιστικό παίζει ο φωτισμός  τον οποίο εδώ χειρίστηκε με πολύ σύνεση και προσήλωση η κ. Βασιλική Ταντάουϊ. Οι όμορφες μουσικές επιλογές που συνόδευσαν την κίνηση σε όλη τη διάρκεια της παράστασης συνέβαλαν στη δημιουργία μιας καθηλωτικής ατμόσφαιρας.
    Πως να μην ξεχωρίσει την επιβλητική παρουσία  της κ. Στέλλας Πάσχα ή το τραγούδι της Λασκαρίνας Τζίτζη, τις παρουσίες όλων των κοριτσιών και ιδιαίτερα της νεοαφειχθείσης Αντιγόνης Χρόνη.
   Από τα μικρά χαριτωμένα κοριτσόπουλα μέχρι τις μεγαλύτερες κυρίες που συμμετείχαν η λύτρωση και η ευφορία μετά το πέρας της παράστασης ήταν εμφανής.Δούλεψαν επίμονα και επίπονα καθημερινά και εξαντλητικά, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες.
   Το πολυπληθές κοινό αγκάλιασε  με θερμά χειροκροτήματα όλους τους συντελεστές. Ένα κοινό που τα τελευταία χρόνια έχει μάθει να "βλέπει" και παραστάσεις  διαφορετικές καθόλου συμβατικές, ειλικρινείς στις προθέσεις  τους αλλά και με άποψη και καλαισθησία.
   Την παράσταση παρακολούθησαν οι κ. Κ. Σαλπέα πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Φιστικιού, ο κ. Γιώργος Καλόφωνος πρώην πρόεδρος του Φ.Φ. ο κ. Γιώργος Μούρτζης πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αίγινας. Ανάμεσα  στο κοινό πέρα από φίλους, συγγενείς, γονείς διακρίναμε πολλούς εκπαιδευτικούς και ανθρώπους του Αιγινήτικου θεάτρου και της τέχνης.
   Να  συγχαρούμε  όλους  τους εμπνευστές και συντελεστές  της παράστασης και ιδιαίτερα  τους Ε.Ρεκλείτη και Β.Πιτσιλό για τις επιλογές  τους.