Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Η Αγία Μαρίνα γιορτάζει.

Πανηγυρίζει από απόψε ο μικρός γραφικός ναός  της Αγίας Μαρίνας στην ομώνυμη περιοχή της Αίγινας. Ίσως η πιό αντιπροσωπευτική φωτογραφία της εκκλησούλας  της Αγίας Μαρίνας στην Αίγινα είναι η παραπάνω που χρονολογείται από το 1957(!).
  Το μικρό γραφικό εκκλησάκι έδωσε  το όνομα  του σε μια ολόκληρη περιοχή που έγραψε ιστορία στον τουριστικό χάρτη  της Ελλάδας  τις δεκαετίες  του '50- '60 -'70 - '80. Μονοήμερος προορισμός γαι μπάνιο αφού η αμμουδερή παραλία, η μεγαλύτερη  σε έκταση αμμουδιά  της Αίγινας έγινε γρήγορα γνωστή σε επισκέπτες και παραθεριστές. Η Αγία Μαρίνα επίνειο - τρόπον τινά - του ναού της Αφαίας ήταν το αγκυροβόλιο  για πολλές θαλαμηγούς ή μικρά κρουαζιερόπλοια και σκάφη αναψυχής  που μετέφεραν μεγάλες προσωπικότητες  που ήθελαν  να επισκεφθούν  το ναό της Αφαίας, ανάμεσα  τους η Ελίζαμπεθ Τέυλορ, η Βιρτζίνια Γουλφ, ο Άλμπερ Καμύ κ.αλ. Μην ξεχνάμε επίσης πως ένα μεγάλο μέρος από το πασίγνωστο "Μυθιστόρημα των τεσσάρων" των Βενέζη, Καραγάτση, Μυριβήλη, Τερζάκη, εκτυλίσσεται στην Αφαία και στην Αγία Μαρίνα.
  Ο μικρός οικισμός τότε δεν ήταν λοιπόν άγνωστος. Η ιστορικός Γωγώ Κουλικούρδη αναφέρει πως ο οικισμός αυτός με το όνομα "Αγία Μαρίνα" είναι γνωστός από το 1673.
  Κι αν εκείνες  τις δεκαετίες το εκκλησάκι είναι από τα ελάχιστα κτίσματα που δέσποζαν στον κόλπο, τα επόμενα χρόνια η ανοικοδόμηση των ξενοδοχειακών μονάδων έφερε  το ξωκκλήσι σε δεύτερη μοίρα. Σήμερα  στέκει κάτω από τη σκιά  του μεγάλου ξενοδοχειακού φαντάσματος - σήμα κατατεθέν - μιας άπληστης και χωρίς υγιή προσανατολισμό τουριστικής "ανάπτυξης".
   Παρόλα αυτά  η εκκλησούλα στέκει λευκή, περήφανη και ενδιαφέρουσα  στην ακροθαλασσιά του κόλπου προσμένοντας κάθε χρόνο την 17η Ιουλίου για να πανηγυρίσει. Στο πανηγύρι από τα μεγαλύτερα της Αίγινας, συγκεντρώνετε μεγάλος αριθμός προσκυνητών από πολλά σημεία  της Αίγινας. Ιδιαίτερα φροντίζουν  γι' αυτό  το Τοπικό Συμβούλιο του Μεσαγρού, οι επαγγελματίες, οι φορείς και ο νεοσυσταθείς Πολιτιστικός Σύλλογος.
   Η  εκκλησία προσφέρεται  λόγω θέσης  και για  μυστήρια (γάμους και βαπτίσια).
Περισσότερες αναφορές για την ιστορία  της περιοχής στις αναρτήσεις μας όπως: "η Αγία Μαρίνα κάποτε".