Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Τα μυστικά μιας άγκυρας.

Φωτογραφία: Γιώργος Καλοκέντης.

  Ένα καινούργιο εύρημα από το βυθό του λιμανιού της Αίγινας ήρθε στο φως το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης. Και ενώ όσοι είδαν το γνωστό γερανό και τους δύτες να επιχειρούν στο λιμάνι να φαντάστηκαν ότι κάποιο αυτοκίνητο "βούτηξε" πάλι  στο νερό, αντιθέτως η ανάσυρση μιας μεγάλης παλαιάς άγκυρας και της καδένας της άλλαξε  τις εντυπώσεις.

   Για άλλη μια φορά ο βυθός του λιμανιού της Αίγινας μας αποκαλύπτει τα μυστικά του. Και είναι πολλά αυτά που ακόμα δεν ξέρουμε. Άλλωστε δεν είναι και η πρώτη φορά  που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στο παρελθόν με αφορμή εργασίες στο εσωτερικό και εξωτερικό λιμένα έχουν έρθει στην επιφάνεια άγκυρες και κανόνια. Τα ευρήματα αυτά μαρτυρούν με τον καλύτερο τρόπο την θαλασσινή ιστορία της Αίγινας. Μην ξεχνάμε ότι πριν, κατά και μετά την Επανάσταση ο χώρος αυτός στάθηκε ασφαλές αγκυροβόλιο για πολλά ελληνικά και ξένα πλοία. Στην αρχαιότητα σε μεγάλη θαλάσσια έκταση λειτουργούσε ο "Κρυπτός λιμήν"  που προστάτευε τον αρχαίο οικισμό της Κολώνας από τους επίδοξους κατακτητές.
   Στα  χρόνια της επανάστασης του 1821 πολλά πλοία έδεναν  στο λιμάνι για να αποβιβάσουν οπλαρχηγούς, καπεταναίους και μετά τον ερχομό του Καποδίστρια, έλληνες και ξένους πολιτικούς, φιλέλληνες, ανθρώπους της διοίκησης, του πνεύματος και  της οικονομίας. Δεν θα ήταν φρόνιμο να παραλείψουμε και  τους καπεταναίους  της δραστήριας κοινότητας των Ψαριανών που διέμεναν στην Αίγινα και κατείχαν σημαντικό αριθμό πλοίων!
   Στα χρόνια που ακολουθούν και γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα με την ακμή  της σπογγαλιείας αρκετά Αιγινήτικα σκαριά ξεχειμώνιαζαν στην περιοχή.

   Η καδένα λοιπόν αυτής της άγκυρας μας ταξιδεύει πολλά χρόνια ή αιώνες πίσω. Μας υπογραμμίζει  την ιστορία  του νησιού και το πόσης μεγάλης αρχαιολογικής αξίας είναι η περιοχή του σημερινού λιμανιού της "Καραντίνας" της "Αύρας" της "Κολώνας".

  Ο "κρυπτός λιμένας" μπορεί να κρατά γερά σφαλισμένα  τα μυστικά και τους θησαυρούς  του, εμείς όμως πρέπει να εξασφαλίσουμε με κάθε τρόπο την προστασία  του.