Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

"Τα πανηγύρια του καλοκαιριού (και της Αίγινας) στην "Πειραϊκή Εκκλησία"

   Με ένα μεγάλο αφιέρωμα στα πανηγύρια  του καλοκαιριού κυκλοφόρησε το διπλό τεύχος 305 (Ιουλίου - Αυγούστου) του περιοδικού Πειραϊκή Εκκλησία. Ανάμεσα στα κείμενα  που φιλοξενούνται στις σελίδες του, ο αναγνώστης θα βρει  και ένα τετρασέλιδο αφιέρωμα με τα κυριότερα πανηγύρια των δύο αυτών μηνών στην Αίγινα.

Αντιγράφουμε από τον πρόλογο  του αφιερώματος του κ. Γιώργου Ανανιάδη:

"Το καλοκαίρι, το φως που πλημμυρίζει τα νησιά, τη θάλασσα, τα βουνά  της Ελλάδας είναι ένα φωτεινό στεφάνι που κατεβαίνει στους τρούλους και τις αυλές  των ναών για να γεμίσει με τη λαμπρότητα των καλοκαιρινών ημερών το πανηγύρι που στήνεται γύρω από  τη μνήμη του Αγίου Παντελεήμονα, της Αγιά- Παρασκευής, της  Αγιά -Μαρίνας, του Άη -Λιά, του Σωτήρος, της Παναγίας.
   Κάθε  γιορτή έχει ένα σκοπό: τη συνάντηση.
  Οι πιστοί στη γιορτή ενός Αγίου γεμίζουν τον ναό, το κέντρο της εν Χριστώ ζωής, και είναι παρόντες στη συνάντηση και τη συν-ομολογία της κοινής πίστης.
   Είναι μια συνάντηση με  τη ζωή και την αγιότητα των αγαπημένων αγίων προσώπων, με το ιστορικό παρελθόν και παρόν της Εκκλησίας.
   Η ενθύμηση του τιμώμενου προσώπου είναι μια δοξολογία, είναι η υπενθύμιση ότι η αγιότητα είναι η συνάντηση με τον Αναστημένο Κύριο.
   Όλη η γιορτή, η πολύβουη προετοιμασία, το άσπρισμα της πεζούλας, το ζύμωμα των άρτων, η Λειτουργία  της χαράς, η ψλμωδία, η μνημόνευση ζώντων και κεκοιμημένων, η κοινή τράπεζα των εδεσμάτων, του κρασιού και του ψωμιού, οι χοροί και τα τραγούδια και τέλος ο κόπος του μαζέματος, όλα όσα βρίσκονται κάτω από το φυσικό φως του ζεστού ήλιου, λάμπουν από το φως της Αναστάσεως".
   Στο τεύχος φιλοξενούνται άρθρα  των: Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης Διονυσίου, του Επισκόπου Ροδοστόλου κ. Χρυσοστόμου, του αρχιμ. Βαρνάβα Γιάγκου, του αρχιμ. Σπ. Πέτρου, του πρωτ. Αδαμάντιου Αυγουστίδη, του πρωτ. Κ.Καλλιανού, του πρωτ. Λάμπρου Τσιάρα, του ιερομόναχου Αναστασίου, των Αλ. Μωραϊτίδη, Αλ. Παπαδιαμάντη, Δημητρίου Δασκαλάκη, Μαρίας Καραούλη, Παναγιώτη Κουτσκουδή, Γεωργίου Μέγα, Γιώργου Μπήτρου, Μαρίας Τζαμαρίας, Κωνσταντίνου Χολέβα, Γιώργου Ανανιάδη.

Στην Αίγινα μπορείτε  να βρείτε την "Πειραϊκή Εκκλησία" στο βιβλιοπωλείο "Λυχνάρι"  Σπύρου Ρόδη 41 και Αιακού 10