Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Το Αρχοντικό της Ζηνοβίας στην πόλη της Αίγινας.

   Μπορεί η "Ζηνοβία" από το γνωστό  τραγούδι  του Μίκη Θεοδωράκη να έχει περάσει στο πάνθεο των ηρωίδων του Κώστα Βάρναλη, για την Αίγινα όμως δεν παύει να είναι μια προσωπικότητα που άφησε  το στίγμα  της  στην κοινωνική και καλλιτεχνική ζωή του νησιού  και συχνά αναφέρεται στις συζητήσεις  των σημερινών Αιγινητών.
   Μια έντονη παρουσία, μια  δυνατή και ανεξάρτητη προσωπικότητα, μια  "Γεωργία Σάνδη" της Αίγινας έτσι όπως την έχει  χαρακτηρίσει η κ. Μαίρη Γαλάνη - Κρητικού σε άρθρα της στο περιοδικό "Αιγιναία".
  Σήμερα  ο ιστορικός κινηματογράφος "Αφαία" δεν λειτουργεί. Στο ίδιο κτίριο στεγάζονται τα Συστεγασμένα Φαρμακεία (Αφαίας 5). Το σπίτι της όμως διατηρείται έχοντας αλλάξει χρήση. Αναφερόμαστε  στο "Αιγινήτικο Αρχοντικό" που στέκει αγέρωχο βαμμένο με  τα παλιά  χρώματα  της Αίγινας  πάνω από την πλατεία  του πύργου του Μάρκελου,  και πίσω από το ιερό  του Αγίου Νικολάου.
  Το  "Αιγινήτικο Αρχοντικό"  είναι ένας μοναδικός παραδοσιακός ξενώνας  στο κέντρο  της Αίγινας. Σήμερα ανήκει  στον κ. Φ. Βουλγαράκη. Από  την πρώτη ματιά  ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από  το διάκοσμο, την αισθητική και  τη  μυρωδιά  της ατμόσφαιρας  της παλιάς  αρχοντικής  Αίγινας. Παντού μέσα  στους χώρους αισθάνεσαι  τη  γοητεία  της  Ζηνοβίας Αρχιμανδρίτου - Μπήτρου, η οποία  κατοίκησε επί δεκαετίες σε  αυτό το σπίτι.
   Ένα  πραγματικό αρχοντικό με παλιά όμορφα έπιπλα  και  σερβίτσια, ζωγραφιστές οροφές, επιζωγραφισμένους  τοίχους, μπιμπελό και πίνακες.
   Η  φιλόξενη κ. Ρένα  ψυχή του "Αρχοντικού" είναι  αυτή που φροντίζει για την άψογη παραμονή  των επισκεπτών, σερβίροντας αναρίθμητα καλούδια  που έχει φτιάξει η ίδια από τα χαράματα, όπως πίτες και γλυκά.

Επισκεφθήκαμε  το αρχοντικό την Πέμπτη 19 Ιουλίου  στα πλαίσια  των γυρισμάτων της εκπομπής  της  ΕΤ1  "Από πέτρα και χώμα" που  θα μεταδοθεί  τον  Οκτώβριο.

  Πραγματικό στολίδι για την Αίγινα  το "Αρχοντικό", βγαλμένο μέσα από τις σελίδες  του Κώστα Βάρναλη  και  της ανέμελης ζωής  που χαίρονταν τότε  .... η Κατερίνα, η Ζωή, το Αντιγονάκι, η Ζηνοβία.
 Σύμφωνα  με μαρτυρίες  του κ. Φ. Βουλγαράκη, στο σπίτι αυτό  είχε  φιλοξενηθεί για λίγο και ο Άγιος Νεκτάριος.

Η θρυλική  Ζηνοβία  Αρχιμανδρίτου - Μπήτρου.