Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Το μικρό φέρυ "Άγιος Νεκτάριος" στη Σουβάλα.

 Μια εξαιρετικά σπάνια  φωτογραφία από το λιμάνι  της Σουβάλας. Είναι ασπρόμαυρη αλλά  είναι από τη δεκαετία  του '80 καθώς όπως μπορεί να διακρίνει κάποιος έχει ήδη τελειώσει η προβλήτα όπου δένουν  τα φέρυ - μπωτ.
   Στο σημείο αυτό είναι δεμένο  το φέρυ - μπωτ  "Άγιος Νεκτάριος"  που ταξίδευε τότε  από Πέραμα  για Παλούκια Σαλαμίνας, σε μια γραμμή όπου συνέχισε  μέχρι αρχές  της δεκαετίας  του ' 90. Είναι  το ίδιο πλοίο που βλέπουμε και στις επόμενες  φωτογραφίες. Στην πρώτη  στη Σουβάλα  έχει μετασκευαστεί και επιμηκυνθεί.
   Το "Άγιος Νεκτάριος" είναι ένα από τα πρώτα μικρά οχηματαγωγά που έκαναν  τη γραμμή Πειραιάς - Αίγινα  στις αρχές της δεκαετίας  του '60 πριν τη ναυπήγηση  του "ΑΙΓΙΝΑ" και  του "ΑΦΑΙΑ"..
   Στην  τρίτη  φωτογραφία  το βλέπουμε στο λιμάνι  του Πειραιά δίπλα  στο μεγαλύτερο  τότε "ΑΙΓΙΝΑ". 
  Σημαντική η συνεισφορά  και αυτού  του πλοίου  τότε  στην ανάπτυξη  της Αίγινας, όταν  τα εμπορεύματα μέχρι πριν από λίγο μεταφέρονταν με τα καΐκια. Μετά, όταν  ήρθαν τα μεγαλύτερα φέρυ το "Άγιος Νεκτάριος" δρομολογήθηκε στη Σαλαμίνα όπως προαναφέραμε.
  Δεν γνωρίζουμε το λόγο  για τον οποίο βρέθηκε στη Σουβάλα.
   Σήμερα  αυτό το πλοίο όπως και πολλά άλλα της γενιάς  του δεν υπάρχει, όπως δεν  υπάρχει και φέρυ - μπωτ  πλέον για  τη Σουβάλα.