Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Σιγά - σιγά γκρεμίζονται.

   Ο κίνδυνος  της κατάρευσης είναι ορατός και ίσως αναπόφευκτος. Παλιά σπίτια  στην ενδοχώρα  της Αίγινας, μόνα και απροστάτευτα πλέον από  τους ιδιοκτήτες  τους, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της κατάρευσης. Κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλευόμενοι  την μακρόχρονη απουσία  των ιδιοκτητών, πηγαίνουν σε "περίεργες  ώρες" και αφαιρούν  τα  μεγάλα πουριά, τα αγκωνάρια, που δένουν σταυρωτά στις γωνίες και στηρίζουν αποτελεσματικά και καίρια όλο το κτίσμα.
   Αυτά  που αφαιρούν  τα χρησιμοποιούν σε νέες  οικοδομές που στους ιδιοκτήτες αρέσει.... η πέτρα. Αυτά  τα κρούσματα παρουσιάζονταν και παλαιότερα. Όταν όμως η οικοδομή νέων κατοικιών σταμάτησε λόγω οικονομικής κρίσης, δεν παρατηρούνταν τέτοιες ενέργειες. Τώρα  που δειλά - δειλά έχει ξεκινήσει η ανοικοδόμηση, άρχισαν να παρατηρούνται τέτοια περιστατικά.
   Το εικονιζόμενο κτίσμα βρίσκεται στην περιοχή "Παρατηρητήριο" στην Κυψέλη. Είναι μια από τις αναρίθμητες παλιές  αγροικίες  με  όλα τα δωμάτια  στη σειρά. Δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής  της Αίγινας. Όπως βλέπουμε στις  φωτογραφίες έχουν αφαιρεθεί με "ωραίο" τρόπο  τα μεγάλα πουριά που βρίσκονταν στις γωνίες.
  Να  ευχηθούμε ότι τουλάχιστον...... ο  χρόνος  θα σεβαστεί  το κτίσμα αυτό όπως και  τόσα άλλα.