Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Ιερόθεος Τσαντίλης. Ο ασκητής επίσκοπος, ο πρωτοπόρος, ο ευεργέτης



"Αυτός ακόμα δουλεύει", λέει ο απλός αλλά  σοφός λαός  για κάποιον  που αν και έχει φύγει από τη ζωή, το έργο  του, η προσωπικότητα, η μορφή, ο λόγος του μα κυρίως  οι ευεργεσίες του είναι ακόμα νωπές και τις απολαμβάνουν   όσοι είχαν την ευλογία να τον γνωρίσουν να δουλέψουν κάτω από τις οδηγίες του, να διδαχθούν, να εμπνευστούν, να καθοδηγηθούν, να ζήσουν κοντά του  και να τον συναναστραφούν.
     Και αυτή η φράση ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση  της μεγάλης φυσιογνωμίας  του μακαριστού Ιερόθεου Τσαντίλη  που  για σχεδόν  τριάντα πέντε χρόνια υπηρέτησε υποδειγματικά με ζήλο, αυταπάρνηση, ασκητικά και με πλήρη αφοσίωση  το ποίμνιο  των νησιών του Αργοσαρωνικού σε εποχές δύσκολες.
    Για  τη βιοτή, το έργο και την προσωπικότητά του έχουν  γραφτεί πολλά και θα γραφτούν ακόμα περισσότερα καθώς η συμπλήρωση των δέκα χρόνων από την εκδημία του, αναμφίβολα προκαλεί σκέψεις, εγείρει προβλημματισμούς και εμπνέει ακόμα. Πολλοί αρχιερείς και ιερείς είναι οι καρποί του πνευματικού και ποιμαντικού του έργου. Πολλές εκκλησίες και ιδρύματα είναι αποτέλεσμα των δικών  του επίπονων και επίμονων σχεδιασμών και οραματισμών. 
   Άπειροι οι ευργετούμενοι στους οποίους εξασφάλισε  το "ευ ζην", ιερείς, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί, στρατιωτικοί, επαγγελματίες κάθε χώρου. Ο λόγος  του και μόνο, η ασκητική του μορφή, το ήθος, η καλλιέργειά του, τα εμπνευσμένα  και λόγια κείμενά του ήταν η εγγύηση σε κάθε ενέργεια, αίτημα προς την πολιτεία, παρέμβαση, πρωτοβουλία.
    Επί  των ημερών του συντελέστηκε μια πραγματική κοσμογονία σε θέματα κτιριακά, τόσο ναών όσο και ιδρυμάτων. Με δυναμικές παρεμβάσεις σταμάτησε η λειτουργία  των νταμαριών απέναντι από την Παλαιά Χώρα, με αποτέλεσμα να σταματήσει η φθορά από τις εκρήξεις και τους κραδασμούς στα εκκλησάκια  της Παλαιάς Χώρας. Είναι ο οραματιστής και  θεμελιωτής του νέου Ναού του Αγίου Νεκταρίου,αλλά  και ο ιδρυτής των ιστορικών κατασκηνώσεων της Μητροπόλεως Ύδρας. Ας  προσθέσουμε ότι χάρη στην επιμονή και την αφοσίωση στις αποφάσεις  του σήμερα έχει επανεκδοθεί το μεγαλύτερο μέρος των έργων του Αγίου Νεκταρίου.
   Ο  κατάλογος  της προσφοράς και του έργου του είναι μεγάλος. Πολλοί αρχιερείς, ιερείς και Θεολόγοι παραπέμπουν στο έργο του και πολύ συχνά επικαλούνται το παράδειγμά  του.
    Θυμηθήκαμε τον παλαιό μητροπολίτη  λόγω  της  συμπλήρωσης δέκα  χρόνων από την εκδημία  του. Σήμερα Κυριακή 15 Ιουλίου σύμφωνα με εγκύκλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση σε όλους  τους ενοριακούς ναούς  και  τις ιερές Μονές  της Μητροπολιτικής περιφερείας. Στην Αίγινα τελέστηκε μνημόσυνο στον νεό ιερό Ναό  του Αγίου Νεκταρίου μετά  το πέρας  της Θείας Λειτουργίας την οποία ετέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, ο οποίος διετέλεσε επί πολλά έτη συνεργάτης του μακαριστού Ιεροθέου στην Ι. Μητρόπολη Ύδρας.