Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Ξέχασαν τους Αιγινήτες σφουγγαράδες στην ΕΤ1













   Καμία αναφορά στη μεγάλη παράδοση αλλά και παρουσία  των σφουγγαράδων της Αίγινας στο Τάρπον Σπρινγκς στις αναμεταδόσεις που έκανε η ΕΤ1.
 Οι εκφωνητές  του πρωινού της ημέρας  των Θεοφανίων δεν θυμήθηκαν  τους Αιγινήτες ίσως επειδή δεν  είναι ενημερωμένοι ή επειδή παρασύρθηκαν από τη συνήθεια και το συνειρμό που κάνει η λέξη "σφουγγαράς" και αμέσως  το μυαλό οδηγείται στην Κάλυμνο, στη Ρόδο, στη Σύμη.
  Δεν είναι όμως αυτοί οι μοναδικοί λόγοι. Δυστυχώς η μεγάλη παράδοση των σπογγαλιείας στην Αίγινα που απασχολούσε πολύ κόσμο χάνεται στη λήθη και στη λησμονιά εξαιτίας  του γεγονότος ότι οι σημερινοί Αιγινήτες ελάχιστα γνωρίζουν το θέμα αλλά και όσοι γνωρίζουν δεν αναφέρονται πλέον σε αυτό.
   Και να αναλογιστεί κανείς ότι στην ακμή της η σπογγαλιεία στην Αίγινα αριθμούσε 70 με 80 σκάφη που ταξίδευαν με τα πληρώματα  τους μέχρι τις ακτές  της Βορείου Αφρικής. Μια ενασχόληση, ένα επάγγελμα από το οποίο έζησαν οικογένειες και μεγάλωσαν γενιές ανθρώπων μέχρι τη δεκαετία  του ' 50.

Πολλοί μετανάστες Αιγινήτες εγκαταστάθηκαν στη  Φλόριδα  της Αμερικής και  συνέχισαν εκεί τη δραστηριότητα  του σφουγγαρά, αποτελώντας ακόμα και επίτιμα μέλη της ελληνικής κοινότητας του Τάρπον Σπρινγκ.

Ας  δούμε όμως τι συνέβη φέτος μια που η πολιτεία αυτή αναφέρεται από τους ομογενείς ως η "Πολιτεία των Θεοφανείων"


Πηγή  φωτογραφιών: «Εθνικός Κήρυξ»
ΤΑΡΠΟΝ ΣΠΡΙΝΓΚΣ. Ενας 18χρονος ομογενής, γέννημα – θρέμμα του Τάρπον Σπρινγκς, ο Χάντερ Σακαντέλης (Hunter Sakadales) ήταν ο πιστός που έπιασε τον σταυρό, κατά τη διάρκεια της τελετής Αγιασμού των Υδάτων στην εμβληματική αυτή κοιτίδα του Ελληνισμού.
Σε μια ιστορική χρονιά, η οποία σηματοδοτήθηκε, κυρίως, από την παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του, Μαρέβας, 98 χρόνια μετά από την επίσκεψη του Ελευθερίου Βενιζέλου, αλλά και την πρώτη χρονιά του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, ο Σακαντέλης απέκτησε μια σπάνια εμπειρία ζωής, την οποία, ενδεχομένως, ονειρεύονται να ζήσουν οι περισσότεροι Ελληνορθόδοξοι στο Τάρπον Σπρινγκς.
Για να φτάσει στον σταυρό, ο Σακαντέλης χρειάστηκε να κινηθεί πιο γρήγορα μεταξύ 50 ανδρών, οι οποίοι βούτηξαν στα κρύα νερά του Σπρινγκ Μπαγιού (Bayou), τιμώντας το έθιμο μιας εκδήλωσης που χαρακτηρίζει ολόκληρη την περιοχή εδώ και 114 χρόνια.
«Παρακολουθώ αυτήν την τελετή από τότε που γεννήθηκα, γιατί ζω εδώ και τα 18 χρόνια της ζωής μου. Για αυτόν τον λόγο, μου φαίνεται εξωπραγματικό που είμαι στην άλλη πλευρά τώρα», δήλωσε ο 18χρονος στην «10News», λίγο μετά το επίτευγμά του. Παράλληλα, ο Χάντερ Σακαντέλης τόνισε ότι είναι ο μεγαλύτερος από τα αδέλφια του, θεωρώντας πως η συμμετοχή του στην τελετή και η επιτυχία του, θα αποτελέσει πρότυπο και για τα μικρότερα αδέλφια του