Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Ο Άγιος Ευθύμιος στην Παλαιά Χώρα σε τροχιά αναστήλωσης.

  Εορτάζει σήμερα  το πολύπαθο εκκλησάκι του Αγίου Ευθυμίου στην Παλαιά Χώρα. Χάρη στις ευεργετικές αποφάσεις και παρεμβάσεις της Αρχαιολογίας ο ναός γλύτωσε την κατάρρευση. Τα τοιχώματα αλλά κυρίως η οροφή είχαν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.
   Σήμερα  η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και ενδεχομένως γρήγορα θα  αποκατασταθεί στην προτέρα του κατάσταση

Σχετικά  τον προηγούμενο Αύγουστο είχαμε γράψει  τα εξής:

Επιτέλους!!! Πριν ακολουθήσει το δρόμο της Αγίας Βαρβάρας ή του Αγίου Αθανασίου και άλλων εκκλησιών ή κτισμάτων  της Παλιαχώρας που γκρεμίστηκαν. 
  Κατά τη διάρκεια του χειμώνα είχαν πληθύνει οι φωνές όσων ενδιαφέρονται ακόμα για το Μυστρά του Σαρωνικού. Οι έντονες βροχές και η εγκατάλειψη είχαν φέρει το κτίσμα ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Η οροφή είχε ανοίξει σε πολλά σημεία, το ίδιο και το δάπεδο, και τα πλαϊνά  τοιχώματα δεχόμενα την πίεση της οροφής ήταν έτοιμα να υποχωρήσουν.
Οι εργασίες που είχαν αποφασιστεί και εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία επιτέλους ξεκίνησαν κι έτσι οι πρώτες υποστηρικτικές ενέργειες  θα βοηθήσουν το κτίσμα να σταθεί όρθιο.
Το σημαντικό είναι ότι αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή  η κατάρρευση της εκκλησίας.
Γι΄αυτό μπορούμε να μιλάμε για τη σημαντικότερη πολιτιστική είδηση του καλοκαιριού για την Αίγινα.

 Οι φωτογραφίες ανήκουν στον εκπαιδευτικό κ. Νεκτάριο Κουκούλη ο οποίος τις ανήρτησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.