Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Η Καποδιστριακή «σχολειούπολη» της Αίγινας









Από τις πιο σημαντικές στιγμές  των εκδηλώσεων για την επέτειο άφιξης και ορκωμοσίας  του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα, αποτέλεσε η εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου της ημέρας από την φιλόλογο κ. Προνόη Θεολογίδου  στο τέλος  της Δοξολογίας στον Μητροπολιτικό Ναό.
Από  τις λίγες φορές που ένας λόγος  τέτοιου είδους δεν περνά απαρατήρητος, ούτε διεκπεραιώνεται βιαστικά και ανόρεχτα, αλλά γίνεται σημείο αναφοράς, τροφοδοτεί τη σκέψη μας και τις γνώσεις γύρω από τον εορτασμό της επετείου και προβληματίζει για το αύριο.
Η κ. Προνόη Θεολογίδου κατόρθωσε μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια μιας ομιλίας να αναφερθεί στην Καποδιστριακή εποχή της Αίγινας επικεντρώνοντας  στο εκπαιδευτικό έργο του Κυβερνήτη. Τόνισε το αυστηρό χρονοδιάγραμμα  των ενεργειών του και υπογράμμισε  το χρόνο  που διήρκεσαν οι εργασίες ανοικοδόμησης των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, όπως το Εϋνάρδειο, το Ορφανοτροφείο. Μας  υπενθύμισε  τα σχολεία που λειτούργησαν όπως το αλληλοδιδακτικό, τις  Τεχνικές Σχολές, τη Βιβλιοθήκη, κάνοντας λόγο για μια πρότυπη για την εποχή «σχολιούπολη» στην Αίγινα.
Ασφαλώς οι αναφορές της αυτές είχαν ξεκάθαρη στόχευση και αυτή ήταν να υπενθυμίσει το χρέος μας απέναντι στον πρωτοπόρο Κυβερνήτη που άφησε βαριά κτιριακή κληρονομιά  στο νησί μας. Κτίρια που ακόμα παραμένουν σε αχρησία ενώ οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης δεν έχουν ολοκληρωθεί. Τέλος σημείωσε  την πρόοδο των εργασιών  στο Κυβερνείο και την επικείμενη παράδοση μιας αίθουσας ως σύγχρονο μουσείο Ι. Καποδίστρια.
Σε επόμενες  αναρτήσεις μας θα φιλοξενήσουμε τμήμα της πολύ σημαντικής αυτής ομιλίας.



Φωτογραφίες: Σ.Μεθενίτη