Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Αίγινα: προς αναζήτηση του νέου προσώπου της;


 Τα παλαιά  καρτ - ποστάλ και οι φωτογραφίες είναι αψευδείς μάρτυρες της αισθητικής  των περασμένων δεκαετιών στο παραλιακό μέτωπο  του νησιού. Οι μικροκλίμακες, η ήπια ανάπτυξη, οι ανθρώπινοι ρυθμοί, η οικονομική δραστηριότητα, οι χρήσεις  των καταστημάτων και  γενικά  των ακινήτων καθόρισαν την αισθητική των δεκαετιών από τα μισά  του 20ου αιώνα μέχρι το 2000.
  Οι πολύχρωμες  τέντες που μαζεύονταν  τα απογεύματα, ο περίπατος στην παραλία, οι άμαξες και τα πολλά ποδήλατα καθόριζαν την εικόνα  της νησιώτικης πολιτείας ιδιαίτερα κατά  τους καλοκαιρινούς μήνες.

  Ασφαλώς και δεν ήταν όλα τέλεια τότε. Υπήρχαν υπερβολές και ανομοιομορφία, αλλά δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει  ότι οι προθέσεις ήταν αγνές.
   Σήμερα  καλούμαστε να διαλέξουμε  αν θα συνεχίσουμε μια πορεία που αναδεικνύει το νεοκλασσικό χαρακτήρα και ύφος  του νησιού ή θα επιστρέψουμε σε χρήσεις και πρακτικές που επί μια δεκαετία  έβαλαν σε θερμοκήπιο την παραλία.
  Αν αποφασίσουμε να καθαρίσουμε την παραλία από το περιττό. Από κάθε τι  που την μειώνει, την μικραίνει, την αλλοιώνει και την προσβάλει.
Όταν σε πολλά νησιά  ή άλλες πόλεις αυτό το έχουν ξεκαθαρίσει εμείς  το συζητάμε ακόμα.