Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Το ξεχασμένο "ΒΑΝΑ" του Σαρωνικού.



Ένα  πολύ παλαιό και καθόλου γνωστό πλοίο μας θύμισε ο κ. Γ. Γκιβίσης στη σελίδα  του κ. Π. Φύσσα  στο Face book. Πρόκειται  για το φέρυ – μπωτ «ΒΑΝΑ»  το οποίο ταξίδεψε ελάχιστα  στον Αργοσαρωνικό και μάλιστα φευγαλέα  το βλέπουμε σε κάποια παλιά βίντεο του αρχείου  της  ΕΡΤ. (ΕΟΑ) .

Το   «ΒΑΝΑ» έρχεται στο Σαρωνικό ένα χρόνο πριν  το «ΑΦΑΙΑ» και το «ΑΙΓΙΝΑ» (1965). Η  ναυπηγική του γραμμή εκπροσωπεί την εποχή του και συμβαδίζει με όλα  τα τότε πλοία  του είδους  του που ναυπηγήθηκαν  τότε στο Πέραμα. Δεν είναι τυχαίο ότι μοιάζει πάρα πολύ με το «ΑΦΑΙΑ»   σε σημείο που κάποιος μπορεί να τα μπερδέψει, αν κι από  ότι διακρίνουμε  στη φωτογραφία είναι ελαφρώς μικρότερο  του «ΑΦΑΙΑ»

Ας  δούμε  όμως ένα απόσπασμα από την περιγραφή που κάνει ο κ. Γ. Γκιβίσης ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός ερευνητής αυτών των θεμάτων και καραβολάτρης.

«Το ορθόπλωρο ΒΑΝΑ εγγράφηκε στα νηολόγια Πειραιά (ως προς ναυπήγηση) τον Νοέμβριο 1965 με α/α 2645 με πλοιοκτήτες τους Π. Αδριανό και Γ. Χαραμή. Κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Ν. Σάββα στο Ικόνιο (
Το καλοκαίρι του 1966 δρομολογήθηκε  καταρχήν στον Αργοσαρωνικό και τον Ιανουάριο 1967 στην γραμμή του Ρίου, όπου όμως δεν έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού το καλοκαίρι του 1967 (Ιούλιο) το βρίσκουμε και πάλι στον Αργοσαρωνικό, όχι μόνο σε τακτικά δρομολόγια αλλά και κατ' ευθείαν δρομολόγια από τον Πειραιά (χωρίς ενδιάμεσα λιμάνια – νησιά) προς το γνωστό τουριστικό συγκρότημα ΥΔΡΑ ΜΠΙΤΣ. Μία μάλιστα πληροφορία που είχα μάθει παλαιότερα ανέφερε ότι γύρω στο 1970 το πλοίο πουλήθηκε στον ιδιοκτήτη του ΥΔΡΑ ΜΠΙΤΣ, και πιθανόν έκτοτε δούλεψε αποκλειστικά προς εξυπηρέτηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και των πελατών του.
Το ΒΑΝΑ δεν μακροημέρευσε στην χώρα μας. Μόλις τον Σεπτέμβριο 1977 διεγράφη οριστικά από τα ελληνικά νηολόγια αφού πουλήθηκε σε χώρα του εξωτερικού (πιθανόν στην Σαουδική Αραβία) και αναχώρησε από τα "πάτρια" ύδατα υπό σημαία Comoros».

Την παρακάτω φωτογραφία το πλοίο  βρίσκεται  στο ΥΔΡΑ ΜΠΙΤΣ