Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Το πρώτο σουβλάκι στην Αίγινα.

Φωτογραφία  του κ. Χρ. Νεστορίδη

Το πρώτο σουβλάκι στην Αίγινα λέγεται ότι το έφερε  ο Λευτέρης ο Λαμπαδάριος. Η φωτογραφία  που ανέβασε ο κ. Χρ. Νεστορίδης είναι αρκετά γνωστή και μπορεί να τη δει κάποιος και στο "Στέκι" στην Κυψέλη.

Στην παραλία μιας Αίγινας πολύ διαφορετικής,  ο Λευτέρης πουλά  τα σουβλάκια του με το βοηθό του. Δεν θέλει και πολύ για να αποκτήσει  το παρατσούκλι "ο  σουβλάκιας" που επρόκειτο να  το συνοδεύει από τότε για όλη του τη ζωή και να γίνει ακόμα και τοπωνύμιο της περιοχής πριν την Καβουρόπετρα.

Για κάποια χρόνια -δεκαετία 1950 -60 - ο Λευτέρης ο Λαμπαδάριος με  το καρότσι του ήταν υπαίθριος  πωλητής  σε περιοχές  του Πειραιά. ΄Εψηνε τα σουβλάκια  του και τα πουλούσε στους περαστικούς στο Πασαλιμάνι, στις περιοχές  του κεντρικού λιμανιού, στην Τρούμπα. Ήταν η εποχή που ο Αμερικάνικος Στόλος έπιανε  στον Πειραιά και πολλοί ναύτες ξεχύνονταν  στους δρόμους και στα μαγαζιά  του Πειραιά.
Ο βιοπαλαιστής Λευτέρης έφερε σιγά - σιγά  το καρότσι του στην Αίγινα. Με αυτό ξεκίνησε και μετά από χρόνια έφτιαξε την ταβέρνα και το μπακάλικο του στο χωμάτινο τότε δρόμο που οδηγούσε από την Κυψέλη προς την Καβουρόπετρα. Οι εποχές άλλαζαν αλλά εκείνος  διατηρούσε το παρατσούκλι του. Ο "σουβλάκιας".

Τη δουλειά  του τη συνέχισε στο ιδιόκτητο μαγαζί του στην Καβουρόπετρα. Μια παλιά μπακαλοταβέρνα  με πολλά βαρέλια αριστερά όπως έμπαινες και πολλά είδη μπακάλικου έως και παγωτά και αναψυκτικά  τους καλοκαιρινούς μήνες. Το δυνατό του όμως χαρτί ήταν το ψήσιμο και το καλό κρασί. Γι' αυτό  τα βράδια ιδιαίτερα του Σαββάτου και της Κυριακής γινόταν πραγματικά πανηγύρι. Με τη γυναίκα  του τη Μαρίνα να μαγειρεύει και τον ίδιο να σερβίρει και να ψήνει και αργότερα με τη βοήθεια του γιου του, κράτησε για δεκαετίες  τη ταβέρνα  του. Σήμερα δεν λειτουργεί πιά. Ο ίδιος αποχωρίστηκε το επάγγελμα  του ταβερνιάρη και αφοσιώθηκε στο εμπόριο σιδήρου και τη συγκέντρωση πολλών παλαιών σιδερένιων αντικειμένων και εργαλείων, στη μεταποίησή τους και την πώλησή τους μέσα στην Αθήνα.
 Η μπακαλοταβέρνα αυτή ήταν ένας κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα τέτοιων μικρών αλλά πολύ χαρακτηριστικών ταβερνών στην Αίγινα. Οι πιο μεγάλες ταβέρνες της Αίγινας όπως του Βατζούλια, του Κόκκορα και άλλες κυρίως στην ενδοχώρα του νησιού είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο.