Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Τιμή στην μεγάλη κυρία της Αιγινήτικης Λαογραφίας.

 Ο πραγματικός δάσκαλος αναδεικνύεται για το έργο και την προσφορά  του από τους μαθητές που αφήνει πίσω του. Κερδίζει την αιωνιότητα με τη συνέχεια  του έργου του από άξιους μαθητές και μαθήτριες.
   Το Σάββατο  το απόγευμα (18/1/2020) ο Σύλλογος Γυναικών Αίγινας βράβευσε  την άξια μαθήτρια  της Γωγώς Κουλικούρδη κ. Λίνα Μπόγρη - Πετρίτου για  την προσφορά  της στη διάσωση και καταγραφή της Αιγινήτικης Λαογραφίας.
   Η κ. Λίνα υπήρξε μια από  τις συνεργάτιδες της Γωγώς Κουλικούρδη στην Αίγινα. Μαζί με  τη Γωγώ κατέγραψαν μαρτυρίες, παροιμίες, έθιμα, τραγούδια, συνήθειες, παλιές κουβέντες και λόγια, ακόμα και συνταγές της παλαιάς Αίγινας. Κατόρθωσαν να συλλέξουν ένα  ανεκτίμητο υλικό που μαρτυρεί  το Λαογραφικό πλούτο  του νησιού.
   Ένα τμήμα αυτού του πλούτου η κ. Λίνα εξέδωσε στο βιβλίο της "Τα  λέμε και στην Αίγινα" από το οποίο συχνά - πυκνά δημοσιεύουμε αποσπάσματα.
   Για  την προσφορά  της τιμήθηκε από το Σύλλογο Γυναικών Αίγινας. Μια  τιμή που οφείλει όλη η Αίγινα για έναν αγώνα ζωής για έναν κόπο που απαιτεί έρευνα, πολύ δουλειά, μεράκι αλλά πάνω από όλα μεγάλη αγάπη για  τον τόπο μας.
   Η κυρία Λίνα Μπόγρη - Πετρίτου - όπως και η Γωγώ Κουλικούρδη - απλόχερα προσφέρει σε όποιον ζητήσει  τους γόνιμους καρπούς  του έργου της, χωρίς συγγραφικές κοκκεταρίες και παραξενιές αλλά απλόχερα και με ανοιχτή την καρδιά  της.

Το πολύτιμο βιβλίο  της μπορεί κανείς να το αναζητήσει στο βιβλιοπωλείο "Λυχνάρι" και  στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, τις ώρες και μέρες που είναι ανοιχτό.

 Το βιβλίο είχε παρουσιαστεί  σε ειδική εκδήλωση στις 15/9 /2016  στην αυλή του Λαογρφαικού Μουσείου Αίγινας.