Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Κυριακή των Αγίων Πάντων σήμερα.


Η σημερινή Κυριακή είναι αφιερωμένη  σε όλους  τους Αγίους. Μια Κυριακή μετά  την Πεντηκοστή η Εκκλησία  ενθυμείται όλους τους γνωστούς και άγνωστους φίλους  του Χριστού, άντρες και γυναίκες, νέους και γέρους, παλιούς και νέους, μορφωμένους και αμαθείς, λαϊκούς και ιερωμένους, ασκητές και οσίους, μάρτυρες και νεομάρτυρες, όπου γης, των απ' αιώνων ευαρεστησάντων με τη ζωή και τη μαρτυρία  τους το Θεό.

Αν κάποια φράση συμπυκνώνει  την έννοια  της αγιότητας είναι αυτή που ακούγεται στους Αίνους του όρθρου  της Κυριακής αυτής:  "Οι την  γην  ουρανώσαντες"

Αυτή η μέρα είναι λοιπόν αφιερωμένη  σε όλους εκείνους που μετέτρεψαν  με τη ζωή αλλά κυρίως με την αγάπη τους τη γη σε ουρανό. Τη σκληρή καθημερινότητα σε παράδεισο. Την καυτή έρημο σε δροσερό ακρογιάλι. Τη σκληρή πέτρα  σε γόνιμο και καρποφόρο χωράφι.

Είναι αυτοί που έκαναν ουρανό τη γη. Που ανέβασαν  τη γη στον ουρανό. Που "ανέφεραν"  τον καημό και το βάσανο  των ανθρώπων μέχρι το ουράνιο  θυσιαστήριο με τις νυχτοήμερες προσευχές και γονυκλισίες  τους.