Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Η Αγία Τριάδα στον Ασώματο.

 Φωτογραφίες από την κ. Σ. Ρετσίνα.

 Μεγάλη η αγάπη των αναγνωστών μας για τα μικρά και γραφικά  ξωκλήσια  της Αίγινας. Πολλοί  πλέον έχουν αρχίσει και φωτογραφίζουν πολλά από αυτά και αναρτούν τις  φωτογραφίες  τους στις προσωπικές  τους σελίδες  στο Face book. Μεγάλη η προσπάθεια αλλά και η συνεισφορά  τους  στη διατήρηση  του πολιτισμού και της λαογραφίας μας. Η θύμηση όλων αυτών των χώρων που είναι "ανθρώπων έργα". Χειροποίητες κατασκευές φτιαγμένες  από το υστέρημα  των ανθρώπων αλλά με πολύ αγάπη, με κόπο και ιδρώτα. Αποτελούν κατάθεση ευσέβειας και έκφραση σεβασμού προς  το Θείο. Μαρτυρία  της ανάγκης να έχουν δίπλα  στο σπίτι τους, στο χωράφι  τους ένα ναΐσκο για να προσεύχονται, να πανηγυρίσουν να εορτάζουν.


Κοιτάξτε αυτό το ταπεινό ξωκλήσι  στον Ασώματο. Στην περιοχή, στην ενορία με τα περισσότερα καταγεγραμμένα ξωκλήσια  της Αίγινας.

Ένα μικρό αριστούργημα αφιερωμένο  στον Τριαδικό Θεό. Η Αγία  Τριάδα, ένα γνήσιο λαϊκό  ξωκλήσι απέριττο, λευκό, απλό  και πολύ παλαιό.  Η κορνίζα  γύρω από την θύρα δηλώνει τον τόπο, την Αίγινα, τους λαϊκούς τεχνίτες και μαστόρους  της Αιγινήτικης πέτρας. Η σκεπή με πλάκες, κάτι που μαρτυρεί  την ηλικία  του κτίσματος. Και κάτι διαφορετικό που εντυπωσιάζει: η μεγάλη κόγχη  του ιερού.

Το θαλασσί χρώμα  στα κουφώματα δηλωτικό  της νησιωτικότητας. Το ναΰδριο μέσα  στους αγρούς είναι στολισμένο από  πικροδάφνες, δεντρολίβανα και ελιές.

Η πλακόστρωτη αυλίτσα και τα πεζουλάκια συμπληρώνουν το σύνολο και δείχνουν  τη φροντίδα  των κατοίκων  για το καλοκαιρινό πανηγύρι του.