Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Μια φάτνη καταφύγιο από την αγριότητα του καιρού;

Ο στολισμός  της πλατείας  ολοκληρώθηκε. Η ξύλινη φάτνη, ή καλύτερα ο αχυρώνας, στήθηκε δίπλα  στο δέντρο και τα βράδια οι περαστικοί μπορούν να απολαμβάνουν το θέαμα  της στολισμένης χριστουγεννιάτικης πλατείας. Μα  τι λέμε  τώρα!!! 

Ποια  βράδια; Τις πρώτες  βραδινές ώρες θα ήταν  το πιο σωστό. Την ημέρα πάλι περνώντας βιαστικά από το δρόμο μπορεί το βλέμμα να πέσει πάνω στο χριστουγεννιάτικο διάκοσμο που στο φως  του ήλιου χάνει τη λάμψη και τη φαντασμαγορία του.

Οι έχοντες κάποιο  νούμερο που αντιστοιχεί σε κάποια  κατηγορία από  το ευκίνητο "Β" μπορούν να δουν κάποιες στολισμένες βιτρίνες, πλατείες, δέντρα, γωνιές  που θυμίζουν τα ..... παλιά κοσμικά   Χριστούγεννα, εκείνα που απαιτούν λαμπάκια, κινέζικα  στολίδια, αστέρια και ιλουστρασιόν μάγους.

Και  η φάτνη που είναι;  Ποιος απολαμβάνει  τη θαλπωρή και  την ευεργετική ζέστη της; Η φάτνη έμεινε διαθέσιμη για τα συμπαθή αδέσποτα  που βρήκαν εκεί καταφύγιο για να προφυλαχθούν από  τη βροχή και το δυνατό νοτιά.

Άλλωστε πάντα η φάτνη προσφερόταν για καταφύγιο. Πρόσφερε καταφυγή και προστασία από την σκληρότητα  των καιρών.

Εκείνη την εποχή, 2020  χρόνια πριν μια άλλη  φάτνη, ένας άλλος αχυρώνας άνοιξε  την πόρτα  του για να δεχθεί την εγκυμονούσα Μαρία  και  το γέροντα σύζυγό  της Ιωσήφ.

"Και  η γη το σπήλαιον τω απροσίτω προσάγει...."  όπως λέει  και ο ύμνος. Από τότε η φάτνη μπήκε στη ζωή τόσων και τόσων ανθρώπων μέσα στους αιώνες.  Αυτό  το ταπεινό σπήλαιο, ο αχυρώνας με τα άκακα ζώα  που ζέσταναν με τα χνώτα  τους το βρέφος Ιησούς.

Οι άνθρωποι έκλεισαν  τις πόρτες! Δεν άνοιγαν! Φοβήθηκαν  τον ξένο, τρομοκρατήθηκαν μπροστά  στο ενδεχόμενο μιας γέννας.

Όμως πόσο ξεγελάστηκαν. Αυτή η γέννα έμελλε  να αλλάξει όλο τον κόσμο!

Σκόρπιες σκέψεις που μου δημιουργήθηκαν από την εικόνα δύο μικρών  γατιών που είχαν κουρνιάσει σήμερα  το πρωί  στην ξύλινη αυτή φάτνη  της πλατείας  στην Κυψέλη.

Τα  τετράποδα , τα άλογα ζώα, όπως λέμε βρήκαν  τη φάτνη  τους ανοιχτή και μπήκαν αναζητώντας ζεστασιά  και προφύλαξη από τη βροχή.

Αν κάποιος πίσω από τα γραφόμενα ανιχνεύσει κάποιους συμβολισμούς, δεν θα έχει άδικο.........