Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

"Ξεχάσατε κάτι;" Μια έξυπνη καμπάνια για τα αδέσποτα ζώα.


 Ένα ζώο στην προκυμαία να χαζεύει  το πλοίο που φεύγει μπορεί και να είναι το θέμα για έναν διαγωνισμό φωτογραφίας. Στην περίπτωση μας όμως είναι η σκληρή και δύσκολη πραγματικότητα που πολλές φορές αντικρίζουμε και βιώνουμε.

Εντελώς τυχαία έπεσε στην αντίληψη μας η φωτογραφία αυτή με  τη μορφή μπάνερ - μεγάλης ανακοίνωσης πίσω από τα πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων των πλοίων. Αν κάποιος δεν σου την υποδείξει δεν θα την προσέξεις αμέσως καθώς είναι μαζί με πολλές άλλες ανακοινώσεις.

Ωστόσο  η σύλληψη της είναι πολύ επιτυχημένη και στοχευμένη. Στόχος  να θίξει ένα μεγάλο πρόβλημα, αυτό των αδέσποτων ζώων. Αιτία η κακή συνήθεια κάποιων που φεύγοντας από το νησί μετά τις διακοπές ή το εορταστικό τριήμερο  τους εγκαταλείπουν το κατοικίδιο τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και ντόπιοι που δεν πράττουν αναλόγως. Μια άθλια πρακτική που δηλώνει το μέγεθος και την ποιότητα της αγάπης που έτρεφαν αυτοί οι άνθρωποι (!) για τα πρώην αγαπημένα  τους κατοικίδια.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Τα ζώα τριγυρνούν γύρω από κάδους σκουπιδιών, μπαίνουν σε χωράφια, αυλές σπιτιών φορώντας ακόμα  το λουρί  τους, εκλιπαρούν για τροφή για ένα χάδι  για λίγο νερό. 

Δεν βρίσκουν!

Αγριεύουν. Επιτίθενται  και δεν φταίνε γι αυτό.

Η αφίσα  προτρέπει όλους μας να συμπεριφερθούμε ανάλογα ώστε να υπάρξει μια Αίγινα χωρίς αδέσποτα. Γιατί η εγκατάλειψη συνιστά κακοποίηση που τιμωρείται αυστηρά.

Η αφίσα φέρει  το λογότυπα  του Δήμου Αίγινας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της ZERO STRAY PAWJECT.

Μήπως όμως αυτή η αφίσα πρέπει να  τοποθετηθεί και στα  υπόλοιπα λιμάνια (Σουβάλας - Αγίας Μαρίνας) και σε πολυσύχναστα σημεία;