Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Το καροτσάκι του Θείου Βρέφους

Στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τα Χριστούγεννα είναι η μεγαλύτερη εορτή του χρόνου. Οι λαοί της Δύσης προετοιμάζονται καιρό πριν για  τον ερχομό και τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Η μεγάλη εορτή συνοδεύεται από πολλά και παλαιά έθιμα από χώρα σε χώρα

Ένα τέτοιο έθιμο ή αν προτιμάτε μέρος  της εκκλησιαστικής εορτής στους Καθολικούς Ναούς είναι το "καροτσάκι του Χριστού". Το συνάντησα  πριν από έξι χρόνια ακριβώς σε ένα μαγευτικό χωριό  της Προβηγκίας στη Νότια Γαλλία. Το χωριό λέγεται  " Η ομορφιά  της Προβηγκίας" και πραγματικά δικαιολογεί απόλυτα τον τίτλο του. Είναι από μόνο του ένα από τα αξιοθέατα  της περιοχής, με παλαιά πέτρινα σπίτια, πλακόστρωτα και μικρές εκκλησιές, ο χρόνος λες και έχει σταματήσει εκεί. Η είσοδος στο χωριό σε εισάγει σε μία άλλη εποχή.

Μέσα  στον εικονιζόμενο (στις παρακάτω φωτογραφίες)  ναό συναντήσαμε αυτό το καροτσάκι. Σύμφωνα  με το τελετουργικό οι Καθολικοί το στολίζουν  και το περιφέρουν στο ναό τους ανάμεσα στους πιστούς.

Την επίσκεψη εκείνη την οφείλω στον κ. Δημοσθένη Παπαλεονάρδο που με προσκάλεσε να επισκεφθώ τη Μασσαλία και ανέλαβε  χρέη ξεναγού. Οι πληροφορίες  αυτές προέρχονται από τον ίδιο  και θεώρησα πως θα ήταν πολύ όμορφο να δημοσιοποιήσω αυτό το άγνωστο και όμορφο έθιμο από τη Νότια Γαλλία.