Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Εορτάζει ο Άγιος Ελευθέριος στον Ασώματο.

                               

    Η λέξη εορτή νοηματοδοτείται από  τη χαρά της κοινής παρουσίας όλων και της συμμετοχής στα δρώμενα  της.
   Γιορτή χωρίς  ανθρώπους, χωρίς  το "εσύ" , χωρίς  την παρουσία  φίλων, συγγενών, αγαπημένων προσώπων δεν νοείται. Δεν είναι απλά  εορτή.
  Είναι μια απλή επανάληψη - υπενθύμιση ενός γεγονότος. 
Στην Ορθόδοξη Εκκλησία η εορτή  ενός  Αγίου  ή αλλιώς η μνήμη Αγίου είναι μίμηση  της ζωής  του Αγίου.

Σήμερα οι πιστοί καλούνται  μόνο να  θυμηθούν και όχι να ζήσουν  το γεγονός. Καλούνται να ανακαλέσουν στη μνήμη τους και όχι να κοινωνήσουν με το Θεό και με  τους αδελφούς  τους. Η εορτή στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι απλά μια συμπροσευχή αλλά  συμμετοχή στη  Σύναξη. Στην Ευχαριστιακή Σύναξη που τελείται και επαναλαμβάνεται  στο μυστήριο  που τέλεσε ο Ιησούς  το βράδυ  του Μυστικού Δείπνου.

Τελικά  καταλήξαμε εθιμικά και ημερολογιακά  να θυμόμαστε τις εορτές και να τις τελούμε όχι με παρουσία αλλά με απουσία. Κεκλεισμένων των θυρών.  Φοβερή κι αυτή η φράση!!!!

Όμως ας επιστρέψουμε  στον Άγιο Ελευθέριο που εορτάζει και θα λειτουργηθεί σύμφωνα με τις νέες οδηγίες.

 Ένας μεγάλος ναός  του Αγίου Ελευθερίου εορτάζει σήμερα στην περιοχή των Ασωμάτων, στη λεωφόρο που οδηγεί από  την πόλη της Αίγινας στον Άγιο Νεκτάριο και την Αφαία. 
    Ο ναός έχει σχήμα σταυροειδούς με τρούλο  με έντονα τα νησιώτικα χαρακτηριστικά και χρώματα. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ξωκλήσια της ενορίας  των Ασωμάτων, η οποία έχει  τα περισσότερα σε αριθμό ξωκλήσια στην Αίγινα, σύμφωνα με την καταγραφή του  κ. Σοφοκλή Δημητρακόπουλου στο βιβλίο του: "Χριστιανική Αίγινα".


  Ο ναός είναι ιδιαίτερα φροντισμένος  και καθαρός χάρη στις προσπάθειες  που καταβάλει η οικογένεια Χαρτοφύλακα στην αυλή της οποίας βρίσκεται ο ναός. Για άλλη μια φορά μαρτυρείται η παράδοση που θέλει τα ξωκλήσια  της υπαίθρου να  έχουν αναλάβει να τα περιποιούνται, να τα γιορτάζουν και να τα πανηγυρίζουν κάποιες οικογένειες. Με αυτόν τον τρόπο έχουν διατηρηθεί πολλά κτίσματα και έτσι πολλά εκκλησάκια της Παλιαχώρας παρέμειναν όρθια και συντηρήθηκαν. Τρανή περίπτωση αυτή  του Αγίου Στεφάνου, τη φροντίδα του οποίου έχει η οικογένεια Χατζόπουλου από τη Κυψέλη.

  Τέλος ναός προς τιμήν του Αγίου Ελευθερίου υπάρχει  στα Βροχεία, στο δρόμο προς Μαραθώνα.


Οι πρώτες φωτογραφίες είναι της κ. Στέλλας Μεθενίτη