Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Μια σχολική αίθουσα με έργα του Παύλου Σάμιου στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας.


Στο  2ο Γυμνάσιο Αίγινας στην Κυψέλη, οι αίθουσες  διδασκαλίας εδώ και αρκετά χρόνια  φιλοξενούν  στους τοίχους  τους έργα  ζωγράφων που ήρθαν στην Αίγινα, την αγάπησαν, κατοίκησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα  και δημιούργησαν επηρεασμένοι από τη γαλήνη του τοπίου, τα χρώματα και το μοναδικό  φως  της  Αίγινας.  Αρκετές φορές  έχουμε παρουσιάσει αυτή την πρωτοβουλία στο διαδίκτυο. Σκοπός  αυτής  της επιλογής είναι να έρθουν οι μαθητές κοντά  στην τέχνη, να γνωρίσουν μεγάλους δημιουργούς  που τίμησαν την Αίγινα και ευλογήθηκαν από  αυτήν στη ζωή  τους.

 Έτσι οι μαθητές καθημερινά έρχονται σε οπτική επαφή και επικοινωνία με τον κόσμο του Σπύρου Βασιλείου, της Μαρίας Πωπ, του Γιάννη Μόραλη, του Νίκου Νικολάου, του Δημήτρη Πικιώνη, του Κυριάκου Κρόκου. Δίπλα  στα έργα τους κι ένα μικρό βιογραφικό  του κάθε καλλιτέχνη.

Στη μικρή αυτή σχολική πινακοθήκη έρχεται να προστεθεί και ο Παύλος Σάμιος. Η  νέα  σχολική αίθουσα  που δημιουργήθηκε στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας έχει διακοσμηθεί με έργα  του Παύλου Σάμιου. Πολύ πριν φύγει για  το αιώνιο ταξίδι  του, είχαμε επιλέξει και είχαμε  τοποθετήσει αντίγραφα  των έργων του μέσα  στην καινούργια αίθουσα  που δημιουργήθηκε  στο σχολείο μας.

Έντονα  χρώματα, καλοκαιρινές στιγμές ξεγνοιασιάς, τα αγαπημένα  του καφενεία πάνω από τα θρανία  των μαθητών, δίπλα  τους να τους  ταξιδεύουν και να τους μεταφέρουν στον κόσμο  του Παύλου Σάμιου, στον κόσμο της  Αίγινας  που τόσο αγάπησε.