Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Οι τρεις Άγιοι από τις Σπέτσες και ένας αρχοντικός ναός.


Η πανήγυρις των Τριών Νεομαρτύρων  Σταματίου, Ιωάννου και Νικολάου προστατών των Σπετσών, σήμερα Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου απεκάλυψε στα μάτια μας μέσω του διαδικτύου τον περικαλλή ναό των Αγίων στις Σπέτσες. Ένα νέο Ιερό Ναό που βρίσκεται κοντά  στο Ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και στο Ιστορικό Αρχείο Σπετσών.

Οι Άγιοι  ναυτικοί όντες ταξίδεψαν από τις Σπέτσες με προορισμό την Κωνσταντινούπολη το 1822.Σφοδρή θαλασσοταραχή τους ανάγκασαν να σταθμεύσουν στη Χίο  όπου οι Τούρκοι προσπάθησαν να τους εξισλαμίσουν. Οι Ιωάννης και Νικόλαος  ήταν αδέλφια  το γένος  Γκίνη. Προτίμησαν να μην προδώσουν το Θεό  τους και οδηγήθηκαν στο μαρτύριο αφού προηγουμένως έδωσαν σθεναρή μαρτυρία πίστεως ενώπιον  του πασά  της Χίου. Μαζί τους μαρτύρησε και ο Σταμάτιος που ήταν μαζί τους στο ταξίδι. Οι τρεις Άγιοι τιμώνται  στη Χίο αλλά και  στις Σπέτσες όπου υπάρχει ο εικονιζόμενος Ιερός Ναός ο οποίος τα τελευταία  χρόνια απολαμβάνει της φροντίδας  και του καλλωπισμού του από τον ρέκτη της Εκκλησιαστικής ευπρέπειας αρχιμανδρίτη π. Γρηγόριο  Νανακούδη.

Ο π. Γρηγόριος θα έλεγε κάποιος ότι έχει αφιερώσει τον εαυτό του στην ολοκλήρωση της διακόσμησης, τόσο της αγιογράφησης όσο και  της  τοποθέτησης  των μαρμάρινων σημείων  του ναού όπως η Αγία Τράπεζα, το τέμπλο, ο δεσποτικός  θρόνος, αλλά και της μαρμαρόστρωσης  του ναού. Στην προσπάθειά  του αυτή έχει συστρατεύσει  αρχιτέκτονες, ειδικούς και τους καλύτερους μαστόρους. Το αποτέλεσμα όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες είναι θαυμαστό.

Ο ναός είναι ένα κομψοτέχνημα. Τα μοναδικά σχέδια  των μαρμάρων σχεδίασε ο αρχιτέκτονας κ. Ιωάννης Δέδες, αιγινήτης  στην καταγωγή.

Ο ναός αποτελεί  υπόδειγμα καλλιτεχνικής δουλειάς  και εκκλησιαστικής  τέχνης. Με  πολύ αγάπη, μεράκι, αφοσίωση και σκληρή δουλειά ο ναός σήμερα αποτελεί ένα εκκλησιαστικό στολίδι και ο π. Γρηγόριος Νανακούδης είναι ο κοσμήτωρ  που το αποτέλεσμα  δικαίωσε  τους κόπους και τα όνειρα του.

Ίσως ένας από τους ομορφότερους ναούς της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας, υπόδειγμα και πρότυπο εκκλησιαστικής τέχνης.

Τους φετινούς εορτασμούς λάμπρυνε με την παρουσία  του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών Αιγίνης Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κ.κ. Εφραίμ συνεπικουρούμενος από τον πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως πανοσιολογιώτατο αρχιμ. Νεκτάριο Δαρδανό ο οποίος κήρυξε το Θείο Λόγο κατά  τη διάρκεια  του πανηγυρικού Εσπερινού.

Οι εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν με αυστηρή τήρηση  των υγειονομικών μέτρων.

Οι  φωτογραφίες προέρχονται από τη σελίδα  του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας στο Facebook.